De baby 27 feb 2017 Mercy Hiltrop

Hartverscheurend: moeder waarschuwt voor hersenvliesontsteking met deze foto

Voor de Engelse Sharon werd de nachtmerrie van elke ouder werkelijkheid. Haar 6-jarige zoontje was kerngezond, tot hij ineens last kreeg van extreme hoofdpijn. Pijnstillers hielpen niet en in het ziekenhuis bleek dat het jongetje bacteriële hersenvliesontsteking had. Twee dagen later overleed hij.

Sharon wil nu andere ouders waarschuwen voor de symptomen van meningitis, oftewel een hersenvliesontsteking. Een ziekte die ook bij baby’s voorkomt. Dit doet ze door het delen van deze hartverscheurende foto van haar en haar zoontje maakt, vlak voor hij overleed. Zo wil Sharon vaders en moeders op het hart drukken goed te letten op symptomen als hoofdpijn, rode vlekjes, loomheid of koorts

I want to stop other parents from suffering the same experience, and raise awareness of meningitis symptoms – Sharon

Wat is hersenvliesontsteking?

Er bestaan volgens de Hersenstichting twee soorten hersenvliesontsteking. Een vorm krijg je door een virus en de andere door een bacterie. De laatste is het gevaarlijkst. Vaak begint deze vorm als bloedvergiftiging, waarbij de bacteriën de bloedbaan infecteren. Het wordt veroorzaakt door één van de drie bacteriën: meningokok, pneumokok of Haemophilus influenzae type b (Hib). De laatste vorm komt sinds 1993 steeds minder voor dankzij de DKTP-prik. Als de weerstand van een kind afneemt, kunnen de onschuldige bacteriën zich vermeerderen en verspreiden via de bloedbaan en in de hersenen hersenvliesontsteking veroorzaken. Wordt er niet op tijd ingegrepen dan kan een kind overlijden aan orgaanfalen.

Wat zijn de symptomen van bacteriële hersenvliesontsteking?

  • bloeduitstortingen (paarsrode vlekjes die niet verdwijnen als je erop duwt)
  • extreme hoofdpijn
  • stijve nek
  • koorts
  • braken
  • slaperigheid of zelfs bewusteloosheid

Bij baby’s kan het moeilijk zijn om de symptomen te herkennen. Zij krijgen vaak geen koorts, maar worden heel prikkelbaar of juist lusteloos. Is je baby ziek en denk je de beschreven symptomen te herkennen, ga of bel dan naar de huisarts of ga naar de Eerste Hulp van een ziekenhuis. Beter safe than sorry.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hartverscheurend: moeder waarschuwt voor hersenvliesontsteking met deze foto
Sluiten