De baby 17 mei 2017 Soraya Vogelaar

Onrustige baby? Dit kun je leren van ‘attachment parenting’

Natuurlijk ouderschap oftewel: ‘attachment parenting‘ is een opvoedmethode waar heel wat ouders bij zweren. Het houdt zo’n beetje in dat je je kind zoveel mogelijk bij je hebt en je bij het opvoeden uitgaat van z’n behoeftes. En hier zitten zeker voordelen aan.

Toen moeder Elizabeth Broadbent zwanger was van haar zoon Blaise las ze voor het eerst over ‘attachment parenting‘. De methode sprak haar en haar man zo aan, dat ze besloten hun zoon op deze manier groot te brengen.

Zo werkt het

In de praktijk betekent dit dat ze Blaise de eerste weken continue – en dan bedoelen we de HELE tijd – in een draagdoek met zich mee heeft gedragen. Elizabeth: ‘We haalden hem er alleen maar uit met twee redenen: hem te verschonen en – in het begin – om hem te voeden. Later deed ik dat laatste zelfs in de draagdoek.’

Elizabeth zweert bij de methode: ‘Het werkte perfect bij al mijn kinderen. Ik deed ze in de draagdoek en verder deden ze hun eigen ding. Ze sliepen of waren wakker zoals het hen uitkwam. Als ik moest koken, bond ik ze op m’n rug. Toen ze wat groter werden en af en toe op de grond speelden, gingen ze direct weer in de draagdoek als ze moe werden en dan vielen ze zo in slaap.’

LEES OOK: Waarom het heel normaal is als je baby niet de nacht doorslaapt

Ritme

Gaat deze methode je wat ver, maar klinkt een baby die overdag zo in een keer in slaap valt als muziek in je oren of zoek je een oplossing voor die dagen dat je kleintje onrustig is? Misschien is die draagdoek het antwoord. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de constante schommelende bewegingen, doordat je loopt en bezig bent, ervoor zorgen dat de baby in slaap valt. Dit helpt dus ook om je baby lekker rustig te laten worden of houden. Volgens Elisabeth is het ideaal en ze raadt elke ouder dan ook aan om in elk geval dat stukje van de methode over te nemen. En het is nog gezellig ook, die kleine zo dicht bij je.

slaaptip

Eigen bedje

Overigens is niet iedereen het eens met de manier waarop Elizabeth het aanpakt. Veel ouders en experts zijn van mening dat een baby moet leren om in z’n eigen bedje te slapen, ook overdag. En los van het pedagogische gedeelte, veel ouders vinden het ook wel relaxed als de baby even niet tegen ze aanhangt en ze even wat voor zichzelf kunnen doen. Wat vind jij hiervan? Deel het op onze Facebook-pagina.

En wil je meer van dit soort handige tips lezen? Like ons dan vooral!

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onrustige baby? Dit kun je leren van ‘attachment parenting’
Sluiten