Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Zwanger 28 sep 2017

Haaruitval tijdens de zwangerschap: de ins en outs (haha woordgrapje)

Tijdens de zwangerschap verandert er door de zwangerschapshormonen vanalles aan je lichaam. Zo kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes als obstipatie en aambeien. Maar dus ook van haaruitval. Wij geven je alle ins en outs over haaruitval tijdens de zwangerschap.

Hoe ontstaat haaruitval tijdens de zwangerschap?

Misschien wil je liever niet denken aan haarverlies tijdens de zwangerschap. Want ja, het is toch zo dat je onder invloed van de zwangerschapshormonen juist een volle glanzende bos lokken krijgt? Dit kan dus per vrouw verschillen, de één krijg inderdaad voller en glanzend haar, een ander juist droog haar en weer een ander haaruitval. Helaas pakken de hormonen dus bij iedereen anders uit wanneer ze ervoor zorgen dat je baby groeit.

De hormonen beïnvloeden de haarcyclus. Normaal gesproken ziet deze er zo uit:

1. De groeifase

Er worden nieuwe haarcellen gevormd waardoor het haar langer wordt. Dit duurt twee tot zes jaar.

2. De overgangsfase

Een haar heeft zijn maximale lengte bereikt. Het maakt zich klaar om uit te vallen. Dit duurt één tot twee weken.

3. De rustfase

Het haartje is klaar om uit te vallen, maar blijft eerst nog lekker één tot drie maanden zitten.

4. De uitvalfase

Dit is een no brainer; het moment dat de haar uitvalt.

Tijdens je zwangerschap zit vaak het grootste gedeelte van het haar in de rustfase. Maar het kan ook dat er meer haren in de uitvalfase zitten door de hormonen. Normaal gesproken verliest een mens honderd haren per dag, als dit er meer zijn is er echt sprake van haaruitval.

LEES OOK: 15x maffe dingen die er met je lijf gebeuren tijdens de zwangerschap

Wat kun je ertegen doen?

Al die haren op je kussen en in het doucheputje zijn natuurlijk niet heel prettig. Je hormoonhuishouding kun je niet veranderen. Maar je kunt over het algemeen wel een paar dingen doen om het haarverlies minder te maken.

1. Minder stress

Als je last hebt van stress, kan je haaruitval tijdens de zwangerschap erger zijn. Ben je wat nerveus voor de bevalling of maak je je zorgen over hoe je het straks allemaal gaat aanpakken als de baby er is? Het ligt voor de hand maar probeer je te ontspannen. Volg bijvoorbeeld een les zwangerschapsyoga, hierbij kun je ontspannen én het bereidt je ook nog eens voor op de bevalling.

2. Haren borstelen

Let op het type borstel dat je gebruikt om je haar te borstelen. Gebruik een bostel met zachte haren. En borstel voorzichtig je haar door.

3. Pas op met hitte

Hiermee bedoelen we niet per se de temperaturen als het hartje zomer is, maar wel de stand van je föhn en stijl- en krultang. Teveel hitte is slecht voor je haar waardoor het sneller kan beschadigen en uitvallen.

4. Let op je voeding

Je haar blijft gezond met wat hulp van voldoende vitaminen en mineralen. Tijdens je zwangerschap heb je hier meer van nodig om ook je baby te laten groeien. Een gebrek aan vitaminen en mineralen zorgt ervoor dat je sneller haar verliest. Kom maar door met die extra porties groente en fruit!

Haaruitval na de bevalling

Over het algemeen is er binnen de negen maanden van een zwangerschap sprake van haarverlies en gaat dit na de bevalling vanzelf weer over. Maar het kan ook zijn dat dit toch doorzet. Of dat je tijdens de zwangerschap geen last hebt van haaruitval maar dit na de bevalling begint. Dit kan zo’n zes maanden na de bevalling ontstaan. Ook dan kan het handig zijn om de bovenstaande tips te gebruiken.

Maar luister ook altijd naar je lichaam! Houdt het haarverlies langer aan of verlies je steeds meer haren, dan is het altijd verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Die kan eventueel kijken of er nog meer aan de hand is.

Ben je op zoek naar een oplossing voor je kapsel nu je last hebt van haaruitval? Deze moeders hebben de ultieme tips en tricks.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

De Nederlandse Haarstichting

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Haaruitval tijdens de zwangerschap: de ins en outs (haha woordgrapje)
Sluiten