Grijze haren tijdens de zwangerschap: dit is hoe het komt

Tijdens de zwangerschap verandert er heel veel met je lichaam, dat wist je. Maar dat het ook zomaar kan zijn dat je straks een paar grijze haren uit je hoofd plukt, dat komt (helaas) ook voor.

Sommige vrouwen ervaren juist dat hun haardos dikker, glansrijker en volumineuzer wordt. Ben jij er daar een van? Lucky you! Maar het kan ook heel goed zijn dat je juist de minder mooie kant ervaart. Droog haar wat breekt en uitvalt zijn ook symptomen die voorkomen tijdens de zwangerschap.

En dat is niet het enige, ook grijs haar is een vervelend symptoom wat tijdens de zwangerschap kan komen opduiken. Ongeacht hoe oud je bent.

Waarom verandert je haar?

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Je baby heeft veel energie nodig om te groeien en je darmen gaan langzamer werken. Daar komen de hormonen ook nog bij spelen. De hormoonspiegel fluctueert tijdens de zwangerschap. En dat is belangrijk, want zij sturen de processen in je lichaam aan die nodig zijn om je kindje te laten groeien. Helaas wordt een verandering in de hormoonhuishouding bijna nooit als positief ervaren. Misselijkheid en haaruitval zijn een gevolg ervan.

De fases die je haar doorloopt

De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat het natuurlijke cyclus van de groei van je haar wordt beïnvloed. Dit is hoe een cyclus eruit ziet:

  • De groeifase: Dit duurt 2 tot 6 jaar. Er worden nieuwe haarcellen gevormd waardoor het haar langer wordt.
  • De overgangsfase: Slechts 1 tot 2 weken. Het haartje heeft zijn maximale lengte bereikt. Het maakt zich klaar om uit te vallen.
  • De rustfase: Het haartje is klaar om uit te vallen, maar blijft eerst 1 tot 3 maanden zitten.
  • De uitvalfase: Het haartje valt uit.

LEES OOK: 9 moeders delen hun hacks voor haaruitval na de bevalling

Grijze haren tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kunnen de vier fasen veranderen. Ze raken als het ware in de war. Waardoor de ene vrouw tot haar schrik meer haren op haar kussen of in het doucheputje vindt. Maar bij veel vrouwen wordt het haar onder invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen voller. En bij de andere vrouw beginnen er grijze haren te groeien.

Een exacte verklaring is hier nog niet voor. Wel denken experts dat het gebruik van cosmetica hier een invloed op heeft. Veel cosmetica zijn namelijk schadelijk tijdens de zwangerschap, ook al lijken ze totaal onschuldig. In haarverf, nagellak en haarspray zouden bijvoorbeeld al oplosmiddel zitten wat door de huid heen trekt en in het bloed terecht komt. En wat in het bloed zit, kan ook door naar de placenta.

Ook zou stress, spanning en oververmoeidheid kunnen zorgen voor grijze haren. Deze factoren beïnvloeden de haargroei over het algemeen al. Wel kan je haar zomaar veranderen dat naarmate je zwangerschap vordert. Met wat geluk verdwijnen de grijze haren en krijg je er een volle bos voor terug.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Grijze haren tijdens de zwangerschap: dit is hoe het komt
Sluiten