De baby 25 jul 2017 Susan Dalstra

Op deze 8 manieren trek je grenzen tegenover (bemoeizuchtige) opa’s en oma’s

In een ideale wereld gaan baby’s, ouders, opa’s en oma’s in perfecte harmonie met elkaar om. In de realiteit wil je je schoonmoeder achter het behang plakken wanneer ze met een wijzend vingertje zegt dat het er ‘in haar tijd’ héél anders aan toe ging. 

Hoe goedbedoeld ook; je zit gewoon lang niet altijd te wachten op het ongevraagde advies van opa’s en oma’s. Zij zijn weliswaar de grootouders, maar jíj bent de ouder. Zo trek je de grens zonder dat je mensen tegen je in het harnas jaagt.

1. Wees helder over de regels

Als er routines en handelingen zijn die belangrijk zijn voor jou, wees daar dan vanaf het begin meteen duidelijk over. Zeg het aardig en beleefd doch vastberaden en leg uit waarom er niet over te onderhandelen valt.  Als je het niet doet en er later achter komt dat je baby bij ieder huiltje uit bed wordt getild terwijl dat niet jouw opvoedstijl is, krijg je er spijt van.

2. Maar maak geen big deal van kleine dingen

Laat het gaan. Het is niet ideaal als oma je kind voor het avondeten op een ijsje trakteert, maar ook geen wereldramp. Af en toe iets lekkers schopt niet meteen de eetgewoontes van je kind in de war. Pick your battles. 

3. Bundel krachten met je partner

Vorm samen een sterk front wanneer het aankomt op lastige opa’s en oma’s en vermijd dat een van de twee de boeman wordt. Waarschijnlijk staan jullie op dezelfde manier in het ouderschap, maar als er iets is waar jullie het niet met elkaar over eens zijn, is het verstandig het daar over te hebben voordat jullie de grootouders spreken.

LEES OOK: Inspiratie: dit zijn de 30 leukste koosnaampjes voor opa’s en oma’s

4. Wees dankbaar

Want hallo: gratis kinderopvang!

5. Geef iets terug

Dat is de sleutel in iedere succesvolle relatie. Als de opa’s en oma’s jouw regels omtrent bedtijd accepteren, is het niet onredelijk om in ruil daar iets voor terug te geven (zoals een langere opblijfavond).

6. Betrek je kind er niet in

Het is oké dat je het soms niet eens bent met je (schoon)ouders, maar bespreek onenigheden buiten het gehoor van je kinderen.

7. Delegeer taken voor grote gebeurtenissen

Voorkom gekwetste opa’s en oma’s door ze te betrekken in belangrijke feestjes en mijlpalen. Geef ze een taak tijdens verjaardagen, communies of wat voor feestdag dan ook. Op die manier kan je zelf focussen op wat belangrijk is voor jou (de eerste verjaardagstaart van je baby, het doopjurkje) en voelen grootouders zich niet buitengesloten.

8. Bespreek cadeaus

Grootouders vinden niets leuker dan hun kleinkind te overladen met cadeautjes. Maar als je continu wordt opgescheept met cadeautjes waar je niet op zit te wachten, spreek dan je wensen uit (‘we hebben ruimtetekort, dus we gaan liever iets leuks doen’ – bijvoorbeeld). Of ze daar dan gehoor aan geven, is aan hen.

Grenzen of niet; iedere kersverse moeder krijgt wel eens onenigheid met haar eigen moeder over de opvoeding. Deze type ruzies zijn onvermijdelijk.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Pure Wow

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Op deze 8 manieren trek je grenzen tegenover (bemoeizuchtige) opa’s en oma’s
Sluiten