De mama 31 mei 2019 Rachelle Abbas

Grappige feiten over eierstokken die jij nog niet wist

Het zijn twee belangrijke organen ter grootte van een walnoot: we hebben het over de eierstokken. Ze kunnen een behoorlijk grote invloed hebben op onze gezondheid en ons leven. Maar wat weet jij er eigenlijk van?

We durven te wedden dat je deze feiten over je eierstokken nog niet wist! Weer wat geleerd:

1. Huid en haar

Je eierstokken spelen natuurlijk een grote rol in je hormonale balans. Dat is dan ook precies de reden dat ze vaak de boosdoener zijn achter huid- en haarproblemen, denk aan acne of vettig haar.

2. Afsterven

Eicellen zijn de grootste cellen uit het menselijk lichaam, en daardoor zijn ze erg gevoelig. Iedere dag sterven er zo’n 30 eicellen af, jaarlijks zijn dat er zo’n 10.000.

Lees ook: 7 fascinerende dingen die er gebeuren wanneer je een baby ziet of vasthoudt

3. De grootte

Je eierstokken zijn normaal gesproken ter grootte van een walnoot, gemiddeld 4 cm lang. Maar ze kunnen ook veranderen van grootte, met name tijdens de menstruatiecyclus. Tijdens de overgang veranderen de eierstokken ook, aangezien ze dan geen functie meer hebben.

4. Eén miljoen

Meisjes hebben bij de geboorte zo’n een miljoen eitjes. Als ze de puberteit bereiken, zijn daar nog zo’n 400.000 van over. Tijdens de menopauze zijn daar nog een paar honderd van over.

5. Je draagt je kind én kleinkind(eren)

Eicellen worden al vóór de geboorte aangemaakt. Als je dus in verwachting van een meisje bent, draag je niet alleen je kind, maar ook je potentiële kleinkind(eren). Best een gek en grappig idee, niet?

Lees ook: Dit zijn de 23 tekenen dat je rammelende eierstokken hebt en er geen weg terug is

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Grappige feiten over eierstokken die jij nog niet wist
Sluiten