Goede vraag: wanneer ben je te oud voor een baby?

Nederlandse vrouwen zijn relatief ‘oud’ als ze hun eerste kind krijgen. Om precies te zijn gemiddeld 29 jaar. En aangezien dit cijfer een gemiddelde is, betekent dit dat heel wat vrouwen ouder dan 30 jaar zijn als ze voor het eerst moeder worden. Maar wat voor gezondheidsrisico’s brengt dat met zich mee?

We willen studeren, reizen, een carrière en dán pas kinderen.  Of Mr. Right belt pas redelijk laat aan. Wat de reden ook is, veel vrouwen krijgen pas op latere leeftijd hun eerste kindje. Terwijl de ‘ideale leeftijd’ om zwanger te raken tussen de 20 en 25 jaar ligt. Dan ben je namelijk op je vruchtbaarst volgens artsen. Is er dan een moment te benoemen dat we te oud voor een baby zijn?

Menopauze terugdraaien

Onlangs werd bekend dat onderzoekers een manier hebben gevonden om de gevolgen van de menopauze terug te draaien door de eierstokken van vrouwen te ‘verjongen’. Dat zou betekenen dat vrouwen zelfs nog op veel latere leeftijd moeder kunnen worden. Op zich mooi nieuws – de natuur draait ons natuurlijk een loer met die menopauze, terwijl mannen nog op hun tachtigste een kind kunnen verwekken.

Maar moeten we dat nog wel willen? Wat zijn de risico’s van latere zwangerschappen? Vruchtbaarheidsdeskundige Hannah Brown zette voor de Daily Mail de feiten op een rijtje.

Als je in de 30 bent

Vrouwen die in de 30 zijn, lopen tijdens hun zwangerschap twee keer zoveel risico om pre-eclampsie (een zeer gevaarlijke vorm van zwangerschapsvergiftiging) te ontwikkelen dan vrouwen die onder de 30 zijn. Ook hebben ze een dubbel zo grote kans om last te krijgen van zwangerschapsdiabetes: 5-10% tegenover 1-2,5%.

Daarbij komt: hoe ouder de moeder is, hoe groter het risico wordt op een doodgeboren kindje. Op je dertigste heb je maandelijks zo’n 20% kans op een natuurlijke zwangerschap.

LEES OOK: Verhelderend! Dit ziet een pasgeboren baby als ‘ie naar jou kijkt

40 of 50 jaar oud

Moeders die de 40 of 50 al zijn gepasseerd, hebben 3 tot 6 keer meer kans om in het kraambed – de eerste 6 weken na de bevalling – te sterven dan jongere kraamvrouwen. Boosdoeners zijn dan meestal bloedingen of trombose. Bij moeders van over de veertig is er ook een dubbel risico op een doodgeboren kindje. De risico’s zijn nog steeds heel erg klein, maar het geeft aan wat het lichaam met het klimmen der jaren met ons doet.

Baby’s van oudere moeders worden twee keer zo vaak voor de 36 weken geboren en hebben vaker een laag geboortegewicht. De kans op een natuurlijke zwangerschap op je veertigste is zo’n 5 procent. En meer dan de helft van de zwangere vrouwen van over de 40 bevalt door middel van een keizersnede.

Wonderbaby

We kennen allemaal de krantenkoppen: ’65-jarige vrouw bevalt van baby’. Bij zulke verhalen is er in verreweg de meeste gevallen sprake van IVF. Het eitje van een jongere, vrouwelijke donor wordt kunstmatig bevrucht en ingebracht bij de oudere moeder. Of haar eigen ingevroren eicellen worden gebruikt.

Maar ook dit kent zo z’n risico’s. Zo wees recent onderzoek uit dat oudere moeders later vaker getroffen worden door een beroerte dan jongere mama’s. Onderzoek bevestigt dat zwangeren van in de 20 veel minder gezondheidsrisico’s lopen. Helaas hebben vrouwen het niet voor het kiezen en als je in je twintiger jaren niet die stabiele relatie hebt, is het dan wel ‘gezond’ om aan kinderen te beginnen. Het antwoord laat zich raden. En de wijsheid ligt uiteindelijk in de vrouw zelf die haar pad volgt en haar eigen overwogen keuzes maakt, wat iedereen daar ook van vindt.

Toch van plan zwanger te worden? Check dan onze zwangerschapschecklist zo snel mogelijk!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Goede vraag: wanneer ben je te oud voor een baby?
Sluiten