Zwanger 1 aug 2017 Susan Dalstra

13 goedbedoelde adviezen die je echt niet meer kan horen als je zwanger bent

Onvermijdelijk als je zwanger bent: alle moeders, schoonmoeders, vriendinnen, buurvrouwen en kassameisjes die ook ooit een kind ter wereld brachten en jou overspoelen met hun goedbedoelde adviezen. 

Je weet wel dat het allemaal uit een goed hart komt, maar geen enkele vrouw en geen enkele zwangerschap is hetzelfde. Terwijl je in het begin alle tips nog braaf aanhoort, beginnen die op een gegeven moment echt te vervelen. Deze adviezen kun je aan het eind van de zwangerschap wel drómen.

1. ‘Probeer zoveel mogelijk slaap te pakken’

Wat op zich natuurlijk prima en gedegen advies is, maar ook nogal frustrerend kan zijn omdat je geen enkele lekkere slaaphouding meer kan vinden en je ‘s nachts wakker wordt gehouden door een schoppend kindje.

2. ‘Geniet nog maar even van [vul hier zelf een activiteit in] nu het nog kan’

Uit eten gaan, spontaan een weekendje weg, uitslapen: voor je zwanger werd, was je je er terdege van bewust dat allemaal een stuk lastiger is als je een kind hebt. Al die mensen die je op het hart drukken nú vooral nog te genieten, zeggen eigenlijk: want straks is je leven voorbij.

3. ‘Je gaat toch wel borstvoeding geven?’

Ten eerste: mag je dat even lekker zelf bepalen? Ten tweede: alsof je een verschrikkelijke moeder bent als je besluit dat niet te doen. De manier waarop je je kind besluit te voeden is een heel persoonlijke waar alleen jij over kan beslissen. De volgende keer dat iemand over borstvoeding begint mag je dus gerust je handen voor je oren houden en heel hard ‘LALALA’ roepen.

LEES OOK: OMG, er blijkt filet american te zijn die je wél mag eten als je zwanger bent

4. ‘Dat je voor twee moet eten is onzin’

Oké bedankt en kun jij misschien even je mond houden en een donut aangeven? Doe er maar twee.

5. ‘Alles wat je nu aankomt, moet er straks weer af’

Moet? Van wie en waarom precies?

6. ‘Je zou echt niet meer moeten fietsen met die buik’

Je bent zwanger – het is niet dat je benen zijn geamputeerd.

7. ‘Je moet frambozenthee drinken om de bevalling op te wekken’

Wanneer je liters drinkt thee drinkt, je partner dwingt tot drie keer seks per dag, ananas en pittige curry’s eet voor het leven weet je: die kleine komt wanneer ‘ie er zelf zin in heeft. Hoeveel eetlepels castorolie je ook wegklokt.

8. ‘Je moet gewoon nog seks hebben hoor’

Nogmaals: je moét niks en bovendien heb je misschien helemaal geen zin in een polonaise aan je lijf als je je opgeblazen en doodop voelt. En zul je zien dat net wanneer jouw libido niet te houden is, je partner juist zo z’n reserves heeft omdat ‘ie bang is dat hij de baby pijn doet (wat niet gebeurt, maar toch). Bovendien heeft niemand ene moer te maken met je seksleven.

LEES OOK: 13 x babyadvies van vroeger (waar we ons nu niets meer van aan trekken)

9. ‘Probeer geen stress te hebben’

Zeggen dat je niet moet stressen als je stress hebt, helpt niet. Want dan krijg je stress over het feit dat je stress hebt en dat dat slecht is voor de baby en voor je het weet zit je in een vicieuze stresscirkel.

10. ‘Luister tijdens de bevalling naar je eigen gevoel’

Je eigen gevoel is dat iedereen z’n mond moet houden en die baby er uit moet EN WEL NU.

11. ‘Pijnmedicatie is echt niet nodig’

Als dit uit de mond van een man komt heb je alle reden deze man te schoppen. In z’n kruis. Hard. Een vrouw trouwens ook wel. Waar bemoei je je mee.

12. ‘Je vergeet de pijn van de bevalling wel weer’

Dat het de pijn waard is, betekent niet dat je het meteen weer vergeet.

13. ‘Doe rustig aan’

Je bent niet bejaard noch gehandicapt. Als je je fit voelt en energie voor tien hebt, heb je helemaal geen boodschap aan rustig aan doen.

Ook na de bevalling zal je nog overladen worden met goedbedoeld advies. Zo trek je de grens tegenover (bemoeizuchtige) opa’s en oma’s.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
13 goedbedoelde adviezen die je echt niet meer kan horen als je zwanger bent
Sluiten