Onderzoek: glutenvrij eten tijdens zwangerschap, kan diabetes bij je kind voorkomen

Nog maar een paar jaar geleden kon je niet over het internet struinen zonder dat de gezonde glutenvrije recepten van quinoa en boekweit – en niet alleen voor mensen met coeliakie – je om de oren vlogen. Inmiddels is de hype van glutenvrij eten een beetje voorbij en is zelfs aangetoond dat producten zonder het eiwit vaak juist ongezonder zijn. Toch zou een glutenarm dieet tijdens je zwangerschap wél voordelen hebben, volgens nieuw onderzoek.

Wetenschappers in Denemarken toonden namelijk aan dat er een verband bestaat tussen het eten van veel gluten (in bijvoorbeeld brood en pasta) en een hogere kans op diabetes type 1 voor kinderen, schrijft The Guardian. Diabetes type 1 is de minst voorkomende vorm van diabetes, een auto-immuunziekte. Een slechte of geen behandeling daarvan kan onder andere voor hartproblemen zorgen.

Hoe meer gluten tijdens de zwangerschap, hoe hoger de kans op diabetes bij kinderen

Volgens de onderzoekers zou veel gluten eten, de kans op diabetes bij je kind zelfs verdubbelen ten opzichte van de kansen bij een glutenarm eetpatroon. Dat concludeerden ze op basis van gegevens van  meer dan 60.000 zwangere vrouwen tussen 1996 en 2002. De hoeveelheid gluten die ze aten, werd gemeten aan de hand van een zelf ingevulde vragenlijst.

LEES OOK: Koolhydraten eten tijdens de zwangerschap blijkt een heel goed idee, hoera!

Alle vrouwen zijn nog tot 2016 gevolgd om de gezondheid van hun kind bij te houden. 247 kinderen hadden toen diabetes type 1, en de kans daarop was het grootste als de moeders veel gluten aten. Dat verband was eerder al wel aangetoond bij dieren, maar nog niet voor mensen. Overigens was de kans ook bij een glutenrijk dieet nog steeds heel klein: zo’n 0,53 procent.

Glutenvrij betekent vaak ook minder mineralen

Toch is er volgens de onderzoekers eerst meer bewijs nodig voor er echte aanbevelingen gedaan kunnen worden. Glutenvrij eten als je dat eigenlijk niet nodig hebt, kan op de lange termijn namelijk ook schadelijk zijn.

Als je weinig gluten eet, krijg je ook niet de vezels binnen die in granen zitten. Datzelfde geldt voor ijzer en vitamine B. Die vitamines en mineralen in gluten, zouden de kans op diabetes type 2 voor de volwassenen zelf juist weer verkleinen. Een beetje verwarrend dus, maar we zijn heel benieuwd naar verder nieuws!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: glutenvrij eten tijdens zwangerschap, kan diabetes bij je kind voorkomen
Sluiten