Gluren bij de buren: zo doen moeders wereldwijd het

Het gras lijkt altijd groener bij de pas bevallen buren. Natuurlijk bepaal je zelf wat de beste verzorging en opvoeding is voor je baby, maar hoe pakken jonge moeders dit in de rest van de wereld eigenlijk aan? Altijd interessant!

Elk land heeft zijn eigen cultuur en daarbij hoort ook een unieke opvoeding. Kinderarts Lisa Lewis reisde de hele wereld over om te onderzoeken wat de verschillen zijn tussen al die culturele opvoedmethodes. En ze kwam tot de conclusie dat deze ontzettend uiteenlopen en afwijken van wat wij misschien ‘normaal’ vinden. Onder andere deze vijf ‘tips’ van moeders wereldwijd kwam ze tegen.

Slaap samen met je baby

Co-sleeping wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan door jonge ouders. En ook in andere landen is het heel gebruikelijk om de wieg vlakbij het bed te hebben staan of zelfs samen met het kindje in één bed te slapen. Lisa vertelt aan Independent: “In Amerika leven we bijvoorbeeld in een cultuur waarbij de ‘cry it out-method’ veel wordt gebruikt en dat wordt vaak gezien als ‘de enige manier’ om je baby in slaap te krijgen. Maar dat is het niet.”

Voer je baby kruiden en smaakvolle gerechten

De potjes babyvoeding zijn in het begin niet aan te slepen (of je pureert zelf wat in elkaar), maar tijdens één van haar reizen ontdekte Lisa dat baby’s al in een vroeg stadium eten met sterke aroma’s kunnen eten. Lisa: “Je wilt ze niet te veel kruiden geven, omdat hun smaakpapillen nog vol in ontwikkeling zijn, maar baby’s zullen beter eten als je ze al vroeg lekker eten geeft.” Hoewel sommige kinderartsen zullen beamen dat je het inderdaad beter bij een geprakt worteltje kan houden, zijn er ook deskundigen die zeggen dat je je baby het beste vroeg verschillende smaken moet laten proeven. Zo zou je voorkomen dat je kindje later een kieskeurige eter wordt. Om je baby rustig te laten wennen, raad dr. Lewis aan om in het begin heftige kruiden te mengen met yoghurt. Dat haalt het scherpe randje er vanaf.

Gebruik natuurlijke producten voor je baby

Eén van de dingen waar dr. Lewis nog onderzoek naar doet en waar ze bang voor is, is dat baby’s teveel aan chemicaliën worden blootgesteld. En vooral wat de effecten daarvan zijn op de hersenen als ze opgroeien. Lisa zag dat in andere culturen veel vaker wordt vertrouwd op natuurlijke producten, zoals kokosolie.

Je kindje mag gerust water drinken, maar wel met mate

Over water geven aan je baby, zijn de meningen sterk verdeeld. Natuurlijk is water drinken niet slecht voor de kleine, maar te veel water wél. Lees hier waarom. In andere landen zijn ze het daarmee eens en geven ze hun baby’s vooral water om de tong nat te houden. En vaak ook niet meer dan 10 ml op een dag.

Teddyberen helpen tegen verlatingsangst

In Engeland zijn de teddyberen niet aan te slepen. Er heerst een ‘teddybeer-cultuur’, zag Lisa toen ze daar was. Ook in Frankrijk worden er veel teddyberen gebruikt bij pasgeboren baby’s. Waarom? Omdat kinderen op jonge leeftijd verlatingsangst kunnen voelen, zouden zogenaamde ‘beveiligingsobjecten’ zoals knuffels een belangrijke rol kunnen spelen. In Indonesië gooien ze het zelfs over een extremere boeg. Daar geloven ze dat je een baby in het eerste levensjaar zo min mogelijk moet loslaten, wat betekent dat je het kindje extreem veel vasthoudt. Volgens dr. Lewis is de culturele overtuiging hierachter dat kindervoeten nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn en ze de grond in de eerste 105 dagen daarom niet mogen raken.

Wat Lisa zelf zou doen? “Baby’s hebben gewoon genoeg eten, een veilig thuis, verzorging en vooral heel veel liefde nodig.” Waarheid als een koe.

Independent

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Gluren bij de buren: zo doen moeders wereldwijd het
Sluiten