De baby 16 okt 2017 Daphne de Groot

Met dit verrassende product maak je de leefomgeving van je baby direct gezonder

Roze, blauw of toch een neutraler geel of groen? Waar we ons tijdens de zwangerschap nog wel eens laten meeslepen door de overweldigende keuze aan inrichting voor de babykamer, is het natuurlijk nog veel belangrijker om het kamertje zo ‘gezond’ mogelijk te maken.

Want wat blijkt? In huis is de lucht vaak vervuild door stoffen die niet gezond zijn. Denk hierbij aan dampen uit nieuwe meubels, gordijnen en bouwmaterialen zoals gips, isolatiemateriaal en spaanplaat. Formaldehyde is een goed voorbeeld van zo’n luchtvervuiler. Dit is een onzichtbaar gas met een sterke, onaangename, prikkelende geur bij hoge concentratie, en kan giftig zijn. Dat kan voor onder andere ademhalingsproblemen zorgen.

Niet schrikken

Nu hoef je niet meteen te schrikken, maar je kunt je voorstellen dat in kleine slaapkamers waar een baby slaapt de concentratie al snel wat hoger is. Het is daarom belangrijk dat je baby in een kamer slaapt waar goed geventileerd wordt. Maar, er is nog iets wat je kunt doen voor gezonder leefklimaat voor je kleine. Namelijk de muren van de babykamer schilderen met Sigma Air Pure.

Sigma Air Pure

Sigma Air Pure is een innovatieve supermatte biobased muurverf met een luchtzuiverende werking, en draagt dus bij aan een beter binnenklimaat. De verf haalt tot 70% van de schadelijke formaldehyde uit de binnenlucht en maakt daar de babykamer een heel stuk gezonder door. Ook leuk: de verf pakt makkelijk en geeft een supermat eindresultaat. Benieuwd hoe goed het werkt? Check de video onderaan het artikel!

Nog een paar dingen waar je op kunt letten voor een gezonde babykamer:

Richt de babykamer op tijd in

Het is verstandig om de babykamer ruim voor de komst van de baby te schilderen en in te richten, zodat de verf de tijd heeft om de formaldehyde uit de lucht te zuiveren. De muurverf van Sigma Pure is op waterbasis, en dus niet schadeljik tijdens de zwangerschap. Je zou het kamertje dus zelf kunnen schilderen.

Verwarm en ventileer

Een gezonde babykamer is tussen de 16 en 18 graden en wordt voortdurend geventileerd. Zet dus zowel overdag als ‘s nachts voldoende ventilatieroosters en klepraampjes open. Vergeet de roosters ook niet af en toe schoon te maken.

Pas op tocht

Ventileren is goed, maar zorg ervoor dat je baby niet in de tocht ligt. Daar kan hij verkouden van worden.

Temperatuur

Zorg ervoor dat het bedje van je baby nooit naast een verwarming of in de volle zon staat. Je baby heeft zijn lichaamstemperatuur nog niet helemaal onder controle en kan gemakkelijk oververhit raken.

Hygiëne

Maak de kamer altijd goed schoon, dan hebben schimmels, gisten, bacteriën en pollen veel minder kans om zich te nestelen.

Duurzame producten

Naast de speciale muurverf zijn er meer duurzame producten waar je aan kunt denken. Bijvoorbeeld een matrasje van natuurlijke materialen, meubels die vrij zijn van schadelijke stoffen en organische gordijnen. Je kunt een klein kamertje sowieso beter niet ‘volbouwen’ met meubelen, interieurstoffen en onderdelen met grote hoeveelheden lijmconcentratie erin.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is heel belangrijk in de babykamer. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%. Je kunt dit meten met een hygrometer. Bronnen van vocht zijn mensen, planten, een wasdroger, dweilwater… (te veel om op te noemen dus eigenlijk). Als een ruimte te vochtig is, kan er condensatie optreden en groeien schimmels en bacteriën makkelijker. En laten die nou weer heel ongezond zijn voor je kleine. Zie je ergens schimmel? Verwijder het zo snel mogelijk, en onderneem stappen om de luchtvochtigheid op peil te krijgen.

Luchten

Het is verstandig om de babykamer – naast voortdurend ventileren – eens in de zoveel tijd te luchten. Dan wordt in een korte periode in één keer alle lucht ververst.

Meer weten over het binnenklimaat van je huis?

Om de werking van de verf en uit te zoeken hoe het gesteld is met schadelijke stoffen in huis, heeft Sigma Aire Pure samen met een binnenklimaatspecialist het huis van de familie Voigt onderworpen aan een binnenklimaattest, op zoek naar formaldehyde. Na de eerste meting schilderden ze de muren met Sigma Air Pure en voerden ze een tweede meting uit, om uit te vinden wat de verf teweegbracht. Check echt even deze video om het verschil te zien! Op de site van Sigma ontdek je overigens waar het risico in je eigen huis het grootst is.

Wil jij kans maken op een gratis schilderklus? Geef dan aan op de site van Sigma Air Pure dat je mee wilt doen. Je kunt ook iemand anders opgeven. Daarnaast worden er 10 liter verfpotten verloot.

In samenwerking met PPG Coatings

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Met dit verrassende product maak je de leefomgeving van je baby direct gezonder
Sluiten