Gezin compleet: ‘Ik wil geen kinderen meer, maar ik heb nog wel één heel groot verlangen’

Jitra is moeder van vier kinderen. De eerste keer was 8 jaar geleden en het lijkt alsof dat gisteren was. Nu is haar gezin compleet met vier. Toch is er iets waar ze vurig naar verlangt, maar wat ze nooit zal krijgen.

Ruim twee weken overtijd hield ik onze eerste baby in mijn armen. Acht jaar geleden. Overspoeld door moederliefde wist ik dat dit het mooiste moment van mijn leven was.

Gelukzalig

De dag dat mijn eerste werd geboren stond mijn leven op z’n kop en werd ik van jonge vrouw met leuke man een ‘moeder’. Een nieuwe wereld ging voor me open. Ik leerde een liefde kennen die nieuw voor me was. Ik leerde mezelf kennen zoals ik mezelf nooit eerder zag. Ik hield voor het eerst een eigen baby in mijn armen. En wat een gelukzalig moment was dat!

Kwartet

Ik heb het enorme geluk dat ik dit gelukzalige moment vier keer mocht mee maken. Vier keer mocht ik moeder worden en vier keer was het de mooiste dag van mijn leven. Maar nu is het genoeg. Gezin compleet! Na de geboorte van ons vierde kind voelde mijn lijf leger dan al die andere keren. Mijn lijf en mijn hoofd wisten het allebei, er komt geen baby meer. En gek genoeg voelde dat goed. Heftig, maar ook goed. Want ik heb vier keer een baby in mijn lijf laten opgroeien. Ik heb vier keer een baby op de wereld mogen zetten en mijn lichaam heeft vier baby’s kunnen voeden.

Gezin compleet

En net zo sterk als het gevoel hiervoor was dat we nog niet compleet waren, zo sterk was ook het gevoel dat we na de vierde heel erg wel compleet waren. Ik verlang niet naar nog een zwangerschap en heb ook geen behoefte meer aan nog een verse eigen baby in mijn armen.

Ik ben in één dag van een jonge vrouw met eerste baby naar een ‘doei mam tot vanavond!’ gegaan. En ik heb het niet gemerkt!

Groot verlangen

Maar ik heb wel een ander groot verlangen. Want wat zou ik graag een terugspoelknop ontdekken. Ik zou dolgraag mijn grote dochter nog een keer als kleine baby in mijn armen houden. Ik zou dolgraag haar peuterbroer nog eens in slaap wiegen en ik zou dolgraag mijn zesjarige weer een dagje in de draagzak tegen me aan hangen. De jongste van het kwartet is voor mijn gevoel net een paar weken oud maar terwijl ik dit schrijf zit ze naast me in haar eigen stoeltje en kijkt ze me guitig aan. In haar knuistje een stuk brood.

Druk

Wat is dat toch met die klok? Er zijn dagen geweest dat ik de tijd niet hard genoeg vooruit kon duwen. Er zijn dagen geweest die zich met de traagheid van modder voort sleepten. Maar ik knipper twee keer met mijn ogen en mijn kinderen zijn groot. Ik ben in één dag van een jonge vrouw met eerste baby naar een ‘doei mam tot vanavond!’ gegaan. En ik heb het niet gemerkt! Veel te druk met druk zijn. Veel te druk met alles perfect willen doen en veel te druk met het leven van alledag om het èchte leven te leven.

Cadeau voor mama

Morgen wordt ze acht en in gedachten hou ik haar weer in mijn armen. Die eerste mooiste seconden van mijn leven. Na die hele heftige bevalling. Morgen wordt ze acht en ik vind haar elke dag nog mooier en nog liever en nog schoner dan de dag ervoor. Maar als ik als mama van het Jarig Jetje ook een cadeautje uit mocht kiezen dan koos ik tijd. Terug in de tijd. Om af en toe weer even terug te gaan naar toen ze nog klein was en ik haar zoete babygeur diep op kon snuiven. Want moeder zijn van een gezin dat compleet is, is het mooiste en tegelijk ook het engste wat er bestaat.

En als je dan eens met z’n allen bij elkaar bent, zorg dan dat er in ieder geval af en toe een foto gemaakt wordt.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Gezin compleet: ‘Ik wil geen kinderen meer, maar ik heb nog wel één heel groot verlangen’
Sluiten