De belangrijkste feiten over je gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap gaat gepaard met een paar extra kilo’s. Dit zijn de belangrijkste richtlijnen voor een gezonde en veilige gewichtstoename.

Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar het is niet nodig om letterlijk voor twee te eten (helaas).

Meeste gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Je kunt de gewichtstoename zien als een marathon, geen sprint. Het is een lange maar langzame ontwikkeling. Volgens het Voedingscentrum komen vrouwen gemiddeld zo’n tien a vijftien kilo aan tijdens de zwangerschap. Alles wat je teveel aankomt, moet er na de zwangerschap ook weer af. Daarnaast heb je iets meer kans op een zware baby.

Waar komen de extra kilo’s vandaan?

  • 3,5 kilo uiteindelijke gewicht van de baby
  • 2 kilo vruchtwater
  • 1,5 kilo placenta & baarmoeder
  • 2 kilo extra bloed
  • 0.5 kilo extra borstweefsel
  • 3 kilo extra vetweefsel (reserve om borstvoeding te geven)
  • = in totaal 12,5 kilo

LEES OOK: Dit is waarom zwangere vrouwen beter ruiken in het eerste trimester

Eerste trimester

Dit is een indicatie en kan verschillen per vrouw. Volgens een studie van het American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) zouden vrouwen niet meer dan 2 kilo mogen aankomen tijdens de eerste twaalf weken van hun zwangerschap. Tijdens die periode is er namelijk geen behoefte aan een extra grote voorraad aan calorieën, en er worden ook nog niet veel bloed- en vochtreserves opgebouwd die in de volgende periodes wel nodig zijn.

Tweede en derde trimester

Tijdens het tweede trimester is het normaal om ongeveer 6 kilo zwaarder te worden, niet alleen vanwege veel watergewichtstoename, maar ook vanwege een verhoogde eetlust na mogelijke misselijkheid in het begin van de zwangerschap. In het derde trimester kom je nog ongeveer 3 à 5 kilo aan. In de laatste weken van de zwangerschap komen de meeste vrouwen nog nauwelijks aan.

Blijf gezond eten

Het Voedingscentrum raadt aan om een gezonde levensstijl te behouden. Heb je trek? Neem een extra boterham of een stuk fruit. Ga vooral niet meer snoepen of snacken of juist minder eten. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder. Het komt er dan dus op neer dat je ongeveer evenveel kunt eten als voor je zwangerschap.

LEES OOK: 19 makkelijke, gezonde snacks voor zwangere mama’s

Diëten tijdens de zwangerschap is gevaarlijk

Lijnen of vasten tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor je baby en voor jou. Te weinig eten kan de uiteindelijke groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er extreem vermoeid van raken. Wil je op dieet? Dan kun je beter wachten tot je bevallen bent. Het is tijdens je zwangerschap erg belangrijk dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Vooral na het eerste trimester is het belangrijk dat je hierop let, omdat je baby dan snel groeit.

Reageer op artikel:
De belangrijkste feiten over je gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Sluiten