De baby 30 sep 2017 Susan Dalstra

Dit zijn de gevaren van een koortslip bij een baby

Voor een volwassene is een koortslip vervelend, maar een koortslip bij een baby is ronduit gevaarlijk. Lees hier waarom je ontzettend op moet passen met een koortslip in de buurt van een pasgeborene. 

Een koortslip is een kleine met vocht gevulde blaar die zich meestal manifesteert aan de rand van je lip. Voordat je de blaar ziet kan je een tintelend, jeukend of brandend gevoel in dat gebied voelen. Na een paar dagen barst de blaar en ontstaat een korstje die binnen één tot twee weken wegtrekt.

Herpesvirus

Een koortslip is het gevolg van het herpesvirus. Van dit virus heb je twee soorten: HSV-1 en HSV-2. Meestal HSV-1 verantwoordelijk voor een koortslip, terwijl HSV-2 zorgt voor herpes rondom de genitaliën. Maar deze virussen kunnen beide zowel rondom de mond als de geslachtsdelen voor een infectie zorgen wanneer je er aan blootstaat.

LEES OOK: Dit gifje legt in krap 6 seconden uit waarom vaccineren zinvol zou zijn

Huid-op-huidcontact
Het herpesvirus is ontzettend besmettelijk en wordt makkelijk verspreid huid-op-huidcontact. Volwassenen lopen het virus vaak op door zoenen en orale seks of door het delen van scheermesjes of handdoeken. Iemand die het virus heeft kan het zelfs verspreiden wanneer er op dat moment geen symptomen zijn, al ben je wel besmettelijker wanneer het zichtbaar is.

Bevalling

Een vrouw die zwanger is kan het virus overdragen aan haar baby tijdens de zwangerschap en de bevalling. Meestal gebeurt dit tijdens de geboorte. Als je een verleden hebt met herpes, is het daarom verstandig om altijd je arts daarvan op de hoogte te stellen. Wanneer je in de laatste weken van de zwangerschap voor het eerst besmet raakt en blaasjes zichtbaar zijn rondom de schaamlippen of baarmoedermond, wordt er meestal gekozen voor een keizersnede.

LEES OOK: Deze moeder maakt korte metten met iedereen die denkt dat een keizersnee de makkelijke weg is

Herseninfectie

Baby’s van drie tot vier weken oud lopen het meeste risico en kunnen ernstige symptomen krijgen wanneer ze blootstaan aan het virus. Het kan leiden tot een herseninfectie, een hartaanval, koorts, prikkelbaarheid, voedingsproblemen en weinig energie. Meestal manifesteert het virus zich bij baby’s niet als een koortslip.

Levensbedreigend
De symptomen verschijnen bijna altijd in de eerste maand na de geboorte. Voor pasgeborene zijn die een stuk gevaarlijker dan voor oudere kinderen. Een baby met het virus kan heel erg ziek worden. In het ergste geval slaat de infectie over op de huid, lever, hersenen, longen en nieren en kan het levensbedreigend zijn. Gelukkig is een herpesinfectie al een stuk minder gevaarlijk wanneer de baby een paar maanden oud is.

LEES OOK: Onderzoek: leveren weeënremmers eigenlijk wel gezondheidswinst op voor de baby?

Arts

Een ouder kind dat een koortslip krijgt, toont min of meer dezelfde symptomen als een volwassene. De eerste keer dat iemand een koortslip krijgt zijn de symptomen meestal echter een stuk heviger dan normaal. Wanneer de baby in contact is geweest met iemand met het virus en koorts krijgt, prikkelbaar is en/of blaren ontwikkelt of uitslag krijgt, moet je direct contact opnemen met een arts.

Hoe wordt het behandeld?

Baby’s die het virus hebben krijgen een anti-virusbehandeling in het ziekenhuis. Als je zelf de duur van en koortslip wil verkorten en de kans op besmetting wil verkleinen, kun je langs de huisarts gaan voor medicatie. Medicatie die je slikt verkort de duur van de uitbraak terwijl crèmes en zalfjes de symptomen verlichten.

Voorkomen

Heb je een koortslip? Je hoeft jezelf niet te isoleren van de baby, maar doe er wel alles aan om de baby daar niet aan bloot te stellen. Hou het bedekt, geef geen kusjes en was je handen goed. Als de koortslip is verdwenen, ben je niet meer besmettelijk.

Zo voorkom je dat je baby in aanraking komt met een koortslip:

  • Gebruik apart bestek, handdoekjes en washandjes voor de baby
  • Was je handen grondig nadat je een koortslip hebt aangeraakt en je je baby aanraakt
  • Leer kinderen met een koortslip dat ze niet in hun ogen moeten wrijven of iemand moeten kussen
  • Zeg tegen alle volwassenen dat ze de baby niet te dicht in de buurt moeten houden als ze een koortslip hebben.

Beeld: Pinterest.

Healthline

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit zijn de gevaren van een koortslip bij een baby
Sluiten