Dít is waarom we de geur van pasgeboren baby’s zo onweerstaanbaar vinden

Susan Dalstra 7 aug 2017 De mama

Er zijn een paar dingen waar mensen universeel high van worden, zo lekker vinden we het ruiken. Versgebakken brood, gemaaid gras, de natuur na een regenbui op een warme dag én pasgeboren baby’s. Dat laatste betekent niet dat we met z’n allen een stelletje weirdo’s zijn, maar heeft alles te maken met evolutie. 

Dat baby’s pas na de bevalling zo lekker ruiken, is niet meer dan een slim trucje om in leven te blijven. Iedereen weet dat aan een pasgeboren baby an sich niet zoveel lol te beleven valt. Ze slapen, eten en laten je poepluiers verschonen. Toch vinden de meeste ouders een baby krijgen een van de mooiste ervaringen die er zijn. Dat komt doordat er na de geboorte allerlei mechanismen in werking treden die zorgen voor een sterke band tussen ouder en baby.

Veilig en warm

‘We geloven dat de geur van die baby’s een van die mechanismen is’, zegt arts en onderzoeker Johannes Frasnelli van de Quebec universiteit. Baby’s zorgen er met hun heerlijke geur voor dat ouders ze voeden, veilig en warm houden. ‘Veel mensen, vooral ouders, zeggen dat babygeur de lekkerste geur is die ze ooit hebben geroken.’

In 2013 deed Frasnelli al onderzoek naar hoe vrouwen reageren op de geur van een pasgeboren kind. Hij vond 30 vrouwen waarvan er 15 net waren bevallen en 15 nog nooit een kind hadden gekregen. Hij en zijn team lieten ze alle 30 ruiken aan een onbekende baby van nog geen 2 dagen oud. Zijn onderzoek bevestigde wat moeders wereldwijd allang weten: baby’s ruiken fantastisch.

LEES OOK: Waarom zingen enorm goed is voor de band tussen moeder en baby

Beloningscentrum

Uit hersenscans blijkt zelfs dat in de hersenen iets wordt geactiveerd in het beloningscentrum van de vrouwen wanneer ze een baby ruiken. Het maakte daarbij niet uit of de vrouwen net waren bevallen of niet; de hersenen van de vrouwen reageerden allemaal alsof ze net een heerlijke traktatie voorgeschoteld kregen.

Natuurlijk helpen zicht en aanraking ook bij de band tussen moeder en kind, maar we moeten de kracht van geur niet onderschatten. ‘We zijn ons er minder bewust van, maar ondertussen verricht geur heel veel werk. Het staat in nauw verband met herinneringen, emoties en leren. Iedereen heeft wel een verhaal over hoe een geur bepaalde emoties of herinneringen oproept.’

Wetenschappers weten niet helemaal zeker waar die typische geur vandaan komt. Sommigen speculeren dat het uit de zweetklieren van de baby komt, terwijl anderen vermoeden dat het de geur is van vernix caseosa (de witte, vettige substantie op de huid van een pasgeboren baby) is die blijft rondhangen.

Borstvoeding

Wetenschappers weten wel dat een band opbouwen via geur twee kanten op werkt. Onze lichamen pompen via geur continu informatie de wereld in; onze geur zegt iets over stresslevels, ziektes en zelfs onze band met anderen. Baby’s kunnen de geur van borstvoeding van hun eigen moeder onderscheiden van die van een andere moeder en ruiken zelfs het liefst kleding die gedragen is door hun eigen moeder. Moeders vinden daarbij de ontlasting van hun eigen baby qua geur een stuk beter te pruimen dan dat van andere baby’s. Als dat geen liefde is…

Ook schattig: deze papa’s die hun beste moves laten zien om de band met hun baby te versterken.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

NY Mag

Reageer op artikel:
Dít is waarom we de geur van pasgeboren baby’s zo onweerstaanbaar vinden
Sluiten