De mama 19 okt 2017 Soraya Vogelaar

Dit is waarom ik spijt heb dat ik het geslacht van mijn baby al weet

Wil je het geslacht van de baby weten of wacht je de bevalling af? Het is één van de eerste keuzes die je maakt als je zwanger bent. Moeder Laura Elis Niedospial deelt op Popsugar waarom zij spijt heeft dat ze het geslacht van haar baby al weet.

1. Men denkt het beter te weten dan de artsen

‘Achteraf gezien, zou ik nu liever niet al het geslacht van de baby weten. Ik heb zo vaak te horen gekregen dat mijn baby vast wél een meisje zou zijn. Mensen zeiden tegen me dat de dokter er echt naast zat. Hoewel dit natuurlijk kan en ook weleens bij zwangere vrouwen gebeurd is, is de aanname dat het bij mij ook het geval zal zijn raar. Hun mening hierover was opeens wet.’

2. Je krijgt veel vooroordelen te horen

‘Jammer genoeg krijg ik vaak van mensen te horen dat ik geluk heb dat ik een jongetje krijg en dat mijn man het verdient om een zoon te krijgen. Het verbaast mij hoe diepgeworteld de vooroordelen van mensen zitten op het gebied van gender.’

‘Meisjes van dertien jaar oud kwamen naar me toe en zeiden dat een jongetje beter was omdat meisjes teveel drama veroorzaakten. Nu kunnen zij er ook niks aan doen, omdat hun leven op dat moment waarschijnlijk ook bestaat uit drama door de puberteit. Maar ik zou willen dat ik het geslacht van mijn baby voor me had gehouden om dit soort commentaar te voorkomen.’

LEES OOK: Een simpel verzoek voor mensen die het geslacht van mijn baby verkeerd raden

3. Je krijgt standaard gender specifieke cadeautjes

‘Een van de redenen dat ik blij was dat ik een zoon kreeg, was omdat ik dan geen rompertjes kreeg waar ‘prinses’ en ‘papa’s kleine meid’ op staan. Maar nu blijkt dat jongens ook niet ontkomen aan dit soort stereotype termen.’

‘We krijgen kleding en rompertjes waarop staat dat hij ‘stoer’ is, een ‘kampioen’ en dat hij de harten van alle meisjes zal veroveren. Ik waardeer elk cadeau, maar dit soort teksten zitten me dwars. Het was beter geweest als mensen niet al wisten dat we een jongetje krijgen. Ik zou dan vast meer gender neutrale kleding krijgen, zonder de stereotype teksten.’

4. Ik heb de grootste verrassing van m’n leven gemist

‘Toen we het geslacht van de baby te horen kregen, was het een behoorlijke anticlimax. Ze wezen zijn kruis aan op de echo en dat was het. Ik zou zelf niet kiezen voor een gender reveal maar ik houd er wel van hoe spannend en feestelijk ze zijn. Dat ze nog niet het geslacht van de baby weten.’

‘Nu was het spannendste moment van mijn leven binnen een paar seconden afgelopen door een vingertje dat naar de geslachtsdelen wees. Er zijn maar zo weinig dingen in het leven die je écht kunnen verrassen. Dat maakt die paar maanden van totaal geen idee hebben, meer dan waard.’

Ook heftig: dit is waarom ik spijt heb van de naam van mijn dochter (en hoe jij dit kunt voorkomen).

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Popsugar Moms

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is waarom ik spijt heb dat ik het geslacht van mijn baby al weet
Sluiten