De papa 28 sep 2018 Maaike Kooijman

Dit is hoe de genen van de vader beïnvloeden hoe jij je gedraagt als je zwanger bent

Tijdens de zwangerschap verandert je hele lichaam, om je voor te bereiden op de komst van je kindje. Hormonen spelen daar een grote rol in, maar wie had gedacht dat dat ook om de genen van de vader van de baby gaat? Nieuw onderzoek wijst uit dat die hartstikke belangrijk zijn – en eigenlijk vooral omdat ze helemaal niets doen.

Hormonale verandering tijdens de zwangerschap

Huh? Oké, we zullen het uitleggen. Zoals we al schreven, moet je lichaam biologisch worden voorbereid op het moederschap. Dat wordt gedaan door hormonale signalen, die worden afgegeven door bepaalde cellen in de placenta.  De vermenigvuldiging van die hormonen – die dus belangrijk is voor de hormonale verandering van het lichaam – worden op hun beurt geregeld door een specifiek gen in de foetus, Phlda2.

Genen van dat type die afkomstig zijn van de moeder, zijn actief; als ze afkomstig zijn van de vader, zijn ze inactief. Gek genoeg betekent minder activiteit van het Phlda2-gen een hoger aantal hormonen in de placenta. Volg je het nog?

De genen van de vader

Onderzoekers van de Cardiff University hebben nu onderzoek gedaan naar de specifieke werking van het gen. Daarvoor gebruikten ze – niet geheel ethisch verantwoord – genetisch gemanipuleerde muizen. In de helft van de muizen werd het Phlda2-gen helemaal geactiveerd (‘gematernaliseerd’), de andere helft moest het met gedeactiveerde genen doen (‘gepaternaliseerd’).

LEES OOK: Behandelen vaders hun babydochters anders dan hun zoontjes?

Dat betekent dat de muizen met alleen ‘moederlijke genen’ juist de minste hormonen hadden. Als gevolg daarvan waren ze veel minder bezig met het zorgen voor hun kinderen, en juist meer met het bouwen van een nest. Bij de ‘vaderlijke muizen’ was dat juist andersom.

Goed in balans

Dat zou betekenen dat het bij zoogdieren (dus ook bij mensen) die de geactiveerde én gedeactiveerde genen hebben, goed in balans is – juist ook door de aanwezigheid van genen die ogenschijnlijk niks doen. De prioriteiten van een moeder tijdens de zwangerschap moeten immers een beetje verdeeld zijn, en niet alleen bij één taak liggen.

Uit het onderzoek blijkt dus dat de vaderlijke genen van je foetus meer invloed hebben op je zwangerschapsbrein dan je misschien denkt. Oftewel: hoera voor je partner!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Fatherly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is hoe de genen van de vader beïnvloeden hoe jij je gedraagt als je zwanger bent
Sluiten