Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar De baby 29 sep 2017

Genderneutraal opvoeden: zo kun je het zelf toepassen

Genderneutraal opvoeden is de laatste tijd een hot topic. Zeker nu de HEMA onlangs heeft aangekondigd al haar kinderkleding genderneutraal te maken. En in Canada heeft een moeder een pleidooi voor een genderloos geboortecertificaat voor haar kind. Maar hoe kun je zelf je baby nu en later genderneutraal opvoeden?

Wat is genderneutraaal opvoeden?

Genderneutraal opvoeden betekent dat je bij de opvoeding zoveel mogelijk genderstereotypering voor je kind achterwege laat. Binnen deze vorm van opvoeden, zijn er verschillende gradaties. Zo kunnen ouders hun baby’s al genderneutraal opvoeden door geen onderscheid te maken jongens- en meisjesspeelgoed. Maar door hun kind met allebei te laten spelen. Maar ook door bewust voor hun kind niet een roze of blauwe babykamer te kiezen, maar om het genderneutraal te houden. Een derde manier om genderneutraal op te voeden kan door middel van kleding. Dit kun je doen door je baby nu zoveel mogelijk in neutrale kleding te kleden of juist jongens- en meisjes kleding door elkaar. En door je kind later zelf te laten kiezen of hij of zij bijvoorbeeld een tutu aan wilt of liever een Spiderman t-shirt.

Normen en waarden

Daarnaast kan een genderneutrale opvoeding ook betekenen dat je als ouders let op welke gender gerelateerde normen en waarden je aan je kind meegeeft. Denk hierbij aan de verdeling van de taken in het huishouden. Waarbij mama allang niet de enige is die kookt en papa niet de enige is die weet hoe er in huis geklust moet worden. Maar ook door niet een eenzijdig beeld te geven van mannen en vrouwen. Bijvoorbeeld in de keuze voor kinderboeken en het bijbrengen van vaardigheden. Zo ligt er geen nadruk op het leren van zorgtaken aan meisjes en technische vaardigheden aan jongens.

LEES OOK: Dit zijn perfecte kleurenschema’s voor genderneutrale babykamers

Genderneutraal opvoeden en de buitenwereld

De opvoeding kun je thuis zo makkelijk mogen sturen en je eigen wensen in doorvoeren. Maar hoe gaat het als je baby naar het kinderdagverblijf gaat? En over een paar jaar naar de kleuterklas? Hier gelden vaak nog wel de standaard vormen van gender. Een zorg kan dus zijn hoe er door andere kinderen mee omgegaan wordt als een jongen of meisje zich anders kleed of gedraagt dan wat volgens de norm bij het geslacht zou passen. Marni Axelrad een kinderpsycholoog uit Texas stelt bij Parents.com: ‘Ouders moeten zich niet tegen laten houden door wat anderen denken. Maar je kind genderneutraal opvoeden moet ook niet een middel zijn om puur een standpunt te maken voor sociale veranderingen. De motivatie moet zijn om je kind te helpen bij de ontwikkeling van zijn of haar identiteit, los van wat zijn of haar gender is.’

Eigen keuze

Uiteindelijk is het natuurlijk aan jullie als ouders om zelf te beslissen of je wel of niet voor een genderneutrale opvoeding gaat. Initiatieven zoals die van de HEMA kunnen die keuze wellicht als wat makkelijker maken.

Denk jij erover om je kind genderneutraal op te voeden? Vertel het ons op Facebook.

Parents

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Genderneutraal opvoeden: zo kun je het zelf toepassen
Sluiten