Zwangerschapssymptomen waar niemand het over heeft

De zwangerschap kan raar zijn, echt heel raar. Zelfs wanneer je denkt dat je alles onder de knie hebt en je weet wat je kunt verwachten, omdat je het hele internet hebt afgestruind én je vriendinnen het hemd van het zwangere lijf hebt gevraagd. Maar over deze zwangerschapssymptomen heb je misschien nog helemaal niks gehoord.

Het Teken van Chadwick

Onder de zwangerschapssymptomen is dit misschien wel een van de gekste. Als je hebt gemerkt dat je daar beneden een beetje blauwig of paars bent heb je waarschijnlijk te maken met Het Teken van Chadwick. Dit door een toegenomen bloedcirculatie in je cervix, vagina en vulva in de beginfase van je zwangerschap.

Je bloedvolume stijgt

Je hebt het waarschijnlijk niet eens door, maar je bloedvolume stijgt tijdens je zwangerschap behoorlijk. Je bloedvolume kan zelfs met 50 procent stijgen tegen het einde van je zwangerschap aan. Ongeveer een vijfde van je bloed gaat dan naar je baarmoeder.

Je hebt meer last van bloedneuzen

Sommige vrouwen hebben vaker last van bloedneuzen wanneer ze zwanger zijn. Dit komt doordat de bloedvaten in je neus groter worden door  je hogere bloedvolume. Hierdoor scheuren de bloedvaten sneller.

Je kwijlt

Dit had je waarschijnlijk nooit verwacht, maar wanneer je zwanger bent heb je veel meer slijm, dus wat ‘kwijlongelukjes’ komen je nu waarschijnlijk al bekend voor. Wat vaker je tanden poetsen en mondwater kan helpen.

Je voelt je verstopt zonder dat je verkouden bent

Zit alles dicht? Je kan je onwijs verstopt voelen zonder dat je daadwerkelijk verstopt bent. Door de verandering van je hormonen kunnen je slijmvliezen irriteren met als gevolg dus dat je het gevoel hebt dat je constant verkouden bent.

Constipatie

Als er iets strontvervelend (letterlijk) is, is het constipatie wel. Het komt allemaal door je progesteron-niveau.

Je kunt belachelijk goed ruiken

Er zijn momenten geweest dat je dit nieuwe talent liever niet had gehad, aangezien je ook nog eens van heel veel geuren supermisselijk wordt. Maar ook je goede reukvermogen komt door de verhoogde bloedcirculatie tijdens je zwangerschap.

Je hebt o-ve-ral jeuk

Er zijn een aantal verschillende redenen waarom je zoveel jeuk hebt tijdens je zwangerschap. Het kan liggen aan het uitrekken van de huid wat zorgt voor jeuk of door cholestase, wat makkelijk behandeld kan worden. Gebruik een voedende lotion en benoem het tijdens je volgende afspraak.

Een metalen smaak in je mond

Dit is zeker niet ongewoon tijdens je zwangerschap. Het is weer gelinkt aan je hormonen en kan ook gepaard gaan met de verandering van je reukvermogen.

Een zwaardere stem

Ja, dit kan gebeuren. Door je ‘verstopte’ neus kan je stem volgens gyneacoloog Rebecca Starck zwaarder worden.

Je bent onhandiger geworden

Er zijn verschillende redenen die er voor zorgen dat je wat onhandiger bent tijdens je zwangerschap. Allereerst omdat je evenwicht is verstoord. maar hormonen kunnen hier ook een effect hebben.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwangerschapssymptomen waar niemand het over heeft
Sluiten