De baby 31 jul 2017 Susan Dalstra

Waarom slaap zo belangrijk is voor het geheugen van je baby

Voel je je wel eens schuldig omdat je je baby alweer een dutje laat doen (want hallo; jij hebt ook je rust nodig)? Niet doen: uit nieuw onderzoek blijkt dat dutjes ontzettend goed zijn voor het geheugen van je pasgeborene. 

Voor het onderzoek lieten wetenschappers van de universiteit van Oxford baby’s van zes maanden oud twee herkenbare tekenfiguren zien. De helft van de baby’s mocht na het zien van het plaatje een dutje van twee uur doen, de andere helft bleef wakker. Je raadt het al: de baby’s die een dutje deden, herkenden de beelden later een stuk beter dan de baby’s die niet sliepen.

Willekeurig

Natuurlijk kan een baby nog niet praten of iets precies aanwijzen. De onderzoekers konden echter wel achterhalen waar de blik van de baby’s naartoe ging. De blik van de baby’s die een dutje hadden gedaan, werd direct naar de tekenfiguurtjes getrokken. De blik van de baby’s die niet hadden geslapen, ging willekeurig over de afbeelding. Volgens de onderzoekers wijst dit erop dat die laatste groep compleet was vergeten wat ze hadden gezien en naar de afbeelding keek alsof ze die voor het eerst zagen.

LEES OOK: De 9 meest voorkomende slaapproblemen bij een baby (en hoe je die oplost)

Hersenactiviteit

‘Het lijkt erop dat een korte periode van slaap nodig is om herinneringen vast te leggen, anders vergeten ze nieuwe informatie meteen’, licht dokter Klara Horvath toe. Bij de slapende baby’s werd ook de hersenactiviteit gemeten. De baby’s bij wie tijdens hun dutje meerdere pieken in hersenactiviteit te zien was, herkenden de beelden een stuk sneller. Dat toont dus aan hoe slaap ervoor zorgt dat de hersenen informatie verwerken.

Het was weliswaar een klein onderzoek onder 28 baby’s en het is ook niet duidelijk hoe lang de baby’s achter elkaar moeten slapen om hier optimaal gebruik van te maken. Maar toch: die dutjes zorgen er wel voor dat jij weer mooi tijd hebt voor een douche, bijvoorbeeld.

Slaapt je baby weleens met z’n oogjes half open? Dít is de reden.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom slaap zo belangrijk is voor het geheugen van je baby
Sluiten