De mama 4 jun 2017 Redactie

10x dingen waar je je geen zorgen over moet maken in je eerste week als moeder

Als je voor het eerst een baby krijgt, komt er vanzelfsprekend een hoop op je af. Logisch als er dan ook dingen tussen zitten waarover je twijfelt. Over deze tien dingen moet je je geen zorgen te maken in je eerste week als moeder.

In het ziekenhuis hebben ze het je vast ook verteld, maar door de gierende hormonen is de hoeveelheid informatie die daarvan is blijven hangen, misschien nagenoeg nihil te noemen. De volgende dingen zijn dus hartstikke normaal.

1. Je baby wordt in de eerste minuut al getest

Binnen een minuut na de bevalling word je baby getest, de zogeheten ‘Apgartest’ (vernoemd naar Dr. Virginia Apgar). Deze test bepaalt of je baby – op vijf verschillende onderdelen – in goede conditie is. Per onderdeel (pols- en hartslag, ademhaling, bewegingen, huidkleur en reflexen) krijgt baby 0, 1 of 2 punten (waardoor de maximale score 5 x 2 = 10 punten is). Vijf minuten na de bevalling wordt de test herhaald.

2. De baby zuigt meteen al flink

Het eerste uur na de geboorte is de zuigreflex van je baby het sterkst. Een kindje hapt vaak heel snel na de geboorte – vaak zodra hij op je buik ligt – meteen gulzig naar je tepel.

3. Je borsten gaan spontaan lekken

Het is een prachtig verschijnsel – Pavlov in optima forma: zodra je baby gaat huilen, gaan jouw borsten lekken. Superhandig, maar soms ook best een kledderboel. Kompressen zijn je vriend.

4. Je verliest veel bloed

Euh, ja, dat bloeden (na een natuurlijke bevalling) is niet misselijk die eerste dagen – soms zelfs weken. Dan is er ook nog zoiets als ‘kraamvloed’: afscheiding met restanten moederkoek, slijm en bloed. Vergeet naast die kompressen niet ook maandverband maatje extra groot te (laten) kopen.

5. Zitten voelt niet heel comfortabel

Als je ingeknipt of gehecht bent, zit je de eerste week ook iets minder comfortabel.

6. De poep van je baby ziet er vreemd uit

De poep van je baby maakt – zeker de eerste paar dagen – een heuse metamorfose door. Het gaat van gitzwart naar geel-bruin en meer, je leest er hier alles over.

7. De baby ziet er een beetje gelig uit

Een groot deel van de pasgeboren baby’s ziet de eerste week een beetje gelig. Dit komt door de bilirubine die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen en vanuit het bloed in de huid terechtkomt. In de meeste gevallen kan het geen kwaad en trekt de gele kleur vanzelf weer weg. In andere gevallen is de hoeveelheid bilirubine echter te hoog, dat hij even onder de hoogtelamp moet (of buiten in de felle zon). Het ziekenhuis doet – ingeval van ‘gele’ baby’s – dagelijks een testje om het biliburinegehalte te meten.
LEES OOK: Zie je er na de bevalling nog steeds zwanger uit? Dit kan er aan de hand zijn

8. Als je niet kan stoppen met huilen

Hoewel de ene moeder meer kraamtranen plengt dan de ander, zijn er maar weinig moeders die de eerste dagen na de bevalling (met meestal een piek op de derde dag) niet meer dan bovengemiddeld gehuild hebben.

9. Borstvoeding gaat niet vanzelf

Dat is in veel gevallen de eerste dagen (of zelfs weken!) echt even afzien. Vaak komt dat doordat baby’s verkeerd aangelegd zijn – met zeer pijnlijke tepels tot gevolg. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Practice makes perfect: over het algemeen gaat het bij de meeste vrouwen na 2-3 weken vlekkeloos. Even volhouden dus.

10. Kraamvisite is niet altijd even leuk

Vooral het type dat de regel kraamvisite-duurt-maximaal-een-uurtje-en-laat-je-eigen-kind(eren)-vooral-thuis niet kent. Tip: laat ze van tevoren deze etiquette regels lezen. En maak zelf gebruik van deze tips om alles in goede banen te leiden.

Ook al had iemand je het je tientallen keren verteld, dan nog had je het niet van te voren kunnen begrijpen: hoe ontzettend overweldigend bijzonder het voelt om moeder te zijn. Enjoy!

Dit artikel is geschreven door Inge Abraham.

Heb je minder seks na de geboorte van je kind? Dit is de wetenschappelijke reden.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons op Facebook om op de hoogte te blijven.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10x dingen waar je je geen zorgen over moet maken in je eerste week als moeder
Sluiten