Gebrek aan vitamine D tijdens de zwangerschap kan mogelijk zorgen voor obesitas bij je kind

Dat vitamine D mogelijk veel effect heeft op het gewicht van je kind, dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Niet voor niets zijn vitamientjes zo belangrijk!

Het onderzoek, uitgevoerd door Keck School of Medicine van de Universiteit of Southern California brengt naar buiten dat een aanvulling van vitamine D tijdens de zwangerschap mogelijk kan leiden tot minder zwaarlijvigheid bij het kind. Een gebrek aan de vitamine bij zwangeren, zou baby’s als het ware kunnen ‘voorprogrammeren’ om zowel als kind als volwassene obesitas te ontwikkelen.

Grotere tailleomtrek

Hoe ze dit weten? De resultaten lieten zien dat wanneer moeders in het eerste zwangerschapstrimester een zeer laag vitamine D-gehalte hadden, hun kinderen van rond de zes jaar oud een grotere tailleomtrek hebben in vergelijking met leeftijdsgenoten waarvan de moeders wel voldoende vitamine D binnen kregen tijdens de zwangerschap. Naast een grotere taille hadden deze personen ook twee procent meer lichaamsvet.

Onderzoek

Om tot deze resultaten te komen werden er voor de studie 532 moeder-kindparen in Griekenland onderzocht. Het vitamine D-gehalte werd gemeten bij het eerste prenatale bezoek. Bij het vierde en zesde levensjaar van het kind werd er naar de gezondheid en het gewicht van het kind gekeken.

LEES OOK: Visolie tijdens de zwangerschap vermindert allergieën bij de baby

Nederlanders ernstig vitamine D tekort

Volgens RTL Nieuws had in 2016 veertig procent van de Nederlanders ernstig vitamine D tekort. Een op de drie kinderen onder de 6 jaar zouden lang niet genoeg van de vitamine binnenkrijgen. Bij de 65-plussers is dat percentage nog hoger, zo’n vijftig tot vijfentachtig procent heeft tekort aan de vitamine in het lichaam. Dit tekort wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op onder andere diabetes type 1, kanker en hartziektes.

Wanneer de moeder te weinig van de vitamine in haar lichaam heeft, loopt een kind ook een hoger risico op te weinig van de vitamine. Het vitamine-D gebrek is afgelopen twee decennia toegenomen bij zwangere vrouwen. Vooral in het eerste trimester is hier sprake van, terwijl dit trimster juist zo belangrijk is voor de ontwikkeling van de organen.

Goed nieuws

Het grootste gedeelte van je vitamine D wordt tussen april en oktober in je lichaam aangemaakt dankzij zonlicht. Op die voorraad teren we in de winter. Wees je er dus bewust van dat je een flinke hoeveelheid vitamine D voorraad moet binnen slaan komende maanden. De lente is begonnen, het zonnetje begint al steeds vaker te schijnen, dus naast al de vette vis, margarine en vitaminesupplementen, ga vooral heel veel naar buiten.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Gebrek aan vitamine D tijdens de zwangerschap kan mogelijk zorgen voor obesitas bij je kind
Sluiten