Zwanger 6 feb 2018 Sterre Touw

Pijnbestrijding tijdens de bevalling: wat je wilt weten over geboorteTENS

Zie jij op tegen de pijnlijke weeën of heb je tijdens een eerdere bevalling slechte ervaringen gehad met weeën? Dan is misschien deze vorm van pijnbestrijding iets voor jou, namelijk geboorteTENS. Door kleine stroomstootjes kunnen jouw pijnprikkels tijdens de bevalling worden onderschept.

Oké, de pijn verdwijnt niet helemaal als sneeuw voor de zon, maar het zal een hele hoop schelen. TENS staat voor Transcutante Electrische Neuro Stimulatie en is zowel bij een thuisbevalling als bij een ziekenhuisbevalling mogelijk. Het apparaatje zorgt ervoor dat je de pijn die je weeën veroorzaken minder wordt.

LEES OOK: Onderzoek: leveren weeënremmers eigenlijk wel gezondheidswinst op voor de baby?

GeboorteTENS tijdens de bevalling

De pijnprikkels die door de weeën worden veroorzaakt, worden naar de hersenen vervoerd via de dunne zenuwbanen in je rug. Hierdoor geven je hersenen je aan dat je dus pijn hebt. De geboorteTENS onderschept de pijn in de dunne zenuwbanen door juist de dikke zenuwbanen te stimuleren, waardoor je de pijn van de weeën minder voelt. Handig! Een TENS-apparaat heeft elektroden op plakkertjes die je op je onderrug plakt. Door deze plakkertjes worden telkens kleine tintelende stroomstootjes afgegeven. Door de elektrische prikkeling van de zenuwbanen kunnen de pijnsignalen minder goed doorgegeven worden aan de hersenen en wordt de natuurlijke pijnstiller endorfine aangemaakt.

De voordelen

Naast dat het apparaatje een groot deel van de pijn van je weeën kan wegnemen, brengt de TENS geen gevaarlijke risico’s met zich mee voor je baby. Het apparaatje is daarnaast erg compact, waardoor het mogelijk is om hem bij je te dragen. Dat is natuurlijk fijn als je verschillende houdingen wil uitproberen om de weeën op te vangen. Je kunt de geboorteTENS zowel thuis als in het ziekenhuis gebruiken.

LEES OOK: Een cm ontsluiting per uur en anders ingrijpen? Nee, zeggen deze onderzoekers

TENS-apparaat aanschaffen

Je zult het TENS-apparaat zelf aan moeten schaffen, maar hij is minder duur dan je misschien zou denken. Ze kosten namelijk tussen de 150 en de 200 euro. Ook kun je er eentje huren, waarbij de huurovereenkomst meestal zes weken duurt. Dit zal je ongeveer 75 euro kosten. Het apparaatje kan tot slot door sommige zorgverzekeraars vergoed worden als je aanvullend verzekerd bent.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Pijnbestrijding tijdens de bevalling: wat je wilt weten over geboorteTENS
Sluiten