Wat als je geboorteplan niet volgens ‘plan’ verloopt

Een geboorteplan kan je helpen om alles rondom je bevalling overzichtelijk te hebben. Handig nu je zwangerschapsbrein overuren draait met alles wat je nog wilt regelen voor de kleine er is. Hoe goed je jouw geboorteplan tot in detail ook voorbereid, het kan altijd anders lopen dan je wenst. En dat is niet erg.

Weg geboorteplan

In bad, op de natuurlijke manier of met een rugenprik, zelf de baby opvangen of met je moeder naast het kraambed. De bevalling is – het woord zegt het al – een hele bevalling en iedere moeder doet dit op haar eigen manier. Dus is het belangrijk dat dit moment verloopt hoe jij als moeder dit graag wilt hebben. En vooral: wat jouw grenzen zijn.

LEES OOK: Good to know: hoe schrijf je een geboorteplan? (met voorbeeld!)

Eén ding dat je nog heel vaak zult merken in het moederschap, is dat baby’s altijd hun eigen plan volgen. En dat kan al bij de geboorte beginnen. De weeën blijven uit, de ontsluiting komt niet op gang of je moet een keizersnede ondergaan. Net zoals veel dingen in het leven, kan de bevalling anders gaan dan je verwacht had. En daar kun je je wel enigszins op voorbereiden.

Maak een Plan B

Ook al is het goed om je niet vast te pinnen op je geboorteplan – het is natuurlijk meer een leidraad – is het ook goed om je voor te bereiden als het niet loopt zoals je van tevoren had gedacht. Als je jouw geboorteplan schrijft, kun je eventueel ook een Plan B maken. Wat zijn jouw grenzen als het anders gaat? Waar denk je dat je het meeste behoefte aan hebt?

Misschien vind je het fijn als de verloskundige de leiding neemt of wil je dat jouw partner je eerst even met rust laat zodat jij kan wennen aan de nieuwe situatie. Natuurlijk kan dit ook weer totaal verschillen van wat jij op het moment suprème besluit, maar als je rekening houdt dat Plan B ook kan gebeuren, creëer je vooraf meer rust in je hoofd.

Zorg voor een noodlijn

Zorg dat je iemand kan bellen of kan vragen om hulp die je vertrouwt. Als je bijvoorbeeld een tweeling krijgt, kan het fijn zijn dat een moeder die hier ervaring mee heeft jou tips geeft. Of een luisterend oor. Of misschien heb je wel genoeg aan de stem van je zus of moeder door de telefoon als je er doorheen zit. Vraag deze persoon of je hem of haar mag bellen als het nodig is.

Vertrouw op je doula of verloskundige

Misschien is dit de eerste keer dat je moeder wordt, maar een doula of verloskundige heeft dit al heel vaak gedaan. En ook vaak meegemaakt dat een geboorteplan anders verloopt. Stel dat alles wat je hebt geleerd in pufcursussen, zwangerschapsyoga of uit boeken je ter plekke vergeet als de bevalling anders verloopt, dan weet de expert naast je bed what to do. Vertrouw op haar advies als je het zelf niet meer weet. En anders: vertrouw op je moederlijke intuïtie.

Laat het verdriet eruit

Bevallen is een emotionele gebeurtenis. Er wordt gelachen, gehuild, misschien wel geschreeuwd: het mag ook allemaal. En als niks uit je geboorteplan lijkt te lukken, mag je je daar best verdrietig over voelen en dit laten zien. Je partner snapt misschien niet wat je voelt, maar kan je wel troost bieden als hij weet dat je hier ongelukkig over bent. Je emoties uiten scheelt al de helft van de druk op je schouders.

Als deze frustratie eruit is, kun je je sneller de situatie naar jouw hand zetten. Toch naar het ziekenhuis terwijl je thuis wilde bevallen? Pak van tevoren een paar spullen in je vluchttas in die je een fijn thuisgevoel geven, zoals je favoriete kussen, een foto of je eigen muziek.

En het allerbelangrijkste: voorbereiden op álles kun je nooit, maar je kan wel voorbereid zijn op het feit dat het anders kan lopen. Als je dit weet, dan komt een eventuele plotselinge omschakeling minder als een verassing.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat als je geboorteplan niet volgens ‘plan’ verloopt
Sluiten