De baby 12 aug 2017 Susan Dalstra

11 manieren om je kind te vertellen dat hij een broertje of zusje krijgt

Een geboorteaankondiging is enorm spannend en al helemaal als je je kind moet vertellen dat hij/zij een broertje/zusje krijgt. Want hoewel er kinderen zijn die niets liever willen dan dat, zijn er ook heel veel kinderen die toch echt even moeten wennen aan dat idee. 

Kinderen gedijen bij consistentie en stabiliteit en kunnen dus behoorlijk van slag raken als je vertelt dat hun wereld – voor altijd – zal veranderen. Het helpt dus zeker als je het blijde nieuws een beetje empathisch en op een positieve manier brengt. Leg de focus op alle leuke dingen die komen kijken bij het hebben van een broertje of zusje om onzekere gevoelens in de kiem te smoren.

Nog steeds niet helemaal overtuigd van hoe je het nieuws gaat brengen? Op deze 11 leuke manieren laat je zien dat er een broertje/zusje onderweg is, maar je kind altijd minstens zo belangrijk voor je blijft.

1. Een boek

Is je kind een boekenwurm? Er zijn heel veel leuke boeken die gaan over het zijn van een grote broer of zus. Je scoort bonuspunten als je het verhaal samen leest en ondertussen vragen die (geheid) opdoemen beantwoordt.

2. Een T-shirt

Die T-shirts met daarop ‘grote broer’ of ‘grote zus’ zijn een lieve manier om niet alleen je kind, maar ook de rest van de wereld het nieuws te vertellen.

3. Een taart

Idee: maak een taart (of laat er een maken als je geen bakprinses bent) met daarop een ooievaar. Het duurt misschien eventjes voordat het kwartje valt, maar dan is de verrassing extra groot. En wie wordt er niet blij van taart?

4. Maak een scrapbook

In het scrapbook kun je bijvoorbeeld de zwangerschapsuitslag en echo’s plakken samen met leuke foto’s van jullie drietjes en de groeiende buik. Zo laat je je kind onderdeel zijn van het proces en heb je later een mooi aandenken.

LEES OOK: Hoe je je katten het beste kunt voorbereiden op de komst van de baby

5. Een pop

Met een pop kun je een peuter later wennen aan het relatief vreemde concept ‘baby’. Je kan ook de poppen en knuffels van een peuter gebruiken om uit te leggen wat er gebeurt.

6. Een tripje naar de huisarts

Baby’s zijn nogal een abstract concept voor kinderen die nog geen broertje of zusje hebben. Neem je kind mee naar de arts en laat daar de echo zien en het hartje horen.

7. De buik

Een nogal voor de hand liggen maar lekker concrete manier om te vertellen wat er aan de hand is. Als je buik groot genoeg is om te laten zien dat er een broertje/zusje onderweg is, minimaliseer je ook de kans dat je een gesprek moet voeren om uit te leggen wat een miskraam is omdat het risico daarop tegen die tijd gedaald is.

8. Een babyalbum

Als je een babyalbum hebt gemaakt voor je oudere kinderen, is dat laten zien een leuke manier om te vertellen dat er nog een babyalbum aan komt – al helemaal als ze het nog nooit hebben gezien. Bovendien voelt een ouder kind zich meer verbonden aan de baby wanneer ze zien dat zij ook ooit een baby waren.

9. Een echte baby

Als je kind nog nooit een baby heeft gezien, is hem introduceren aan de baby van een vriend of familielid een goede manier om het onderwerp aan te snijden. Uit onderzoek blijkt dat interactie met een baby ervoor zorgt dat je kind ook enthousiast wordt over de nieuwe baby.

10. Herinricht de babykamer

Het kost wat meer moeite, maar maakt de komst van een baby wel ‘echter’ voor kinderen die het nog moeilijk vinden te begrijpen. Als je uitlegt dat dit de slaapkamer wordt van het broertje of zusje, net als dat je kind ook een slaapkamer heeft, valt het allemaal op z’n plek.

11. Een speciaal etentje

Maar dan wel kindvriendelijk natuurlijk; met speciaal baby-gerei. Denk aan slabbetjes, roze/blauwe placemats en flesjes. Het duurt misschien een voordat je kind begrijpt wat er aan de hand is, maar zo’n etentje is voor je kind net zo memorabel als de eerste keer  het hartje horen.

Een van de leukste dingen aan zwanger zijn: het delen met de familie. Deze opa reageert prachtig op het nieuws dat hij overgrootvader wordt

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
11 manieren om je kind te vertellen dat hij een broertje of zusje krijgt
Sluiten