De baby 23 feb 2018 Soraya Vogelaar

Gastouderopvang: alles over deze flexibelere vorm van kinderopvang

Zit je met flexibele werktijden waardoor de kinderopvang lastig wordt? Of wil je je baby graag in een iets kleinere huiselijke setting hebben als jij gaat werken? Dan kan gastouderopvang uitkomst bieden. Wij vertellen je er alles over.

Voordelen gastouderopvang

Het grootste voordeel van deze vorm van opvang is de flexibiliteit die het biedt. Hierdoor kun je het goed afstemmen op jouw wensen. Als jij zit met een flexibel werkschema kan een gastouder erg fijn zijn. Omdat een gastouder zelf de regels voor de opvang bepaalt, kun je makkelijker zaken als de opvangtijden afstemmen. Zo kun je je bijvoorbeeld makkelijker eerder brengen of later ophalen dan bij de kinderopvang.

De groepen kinderen van een gastouder zijn kleiner dan bij de kinderopvang. Dit is vooral fijn als jou kindje niet goed tegen drukte kan of moet wennen aan andere kinderen. Als je het belangrijk vindt dat jouw kind in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving blijft, kun je ook kiezen voor een gastouder aan huis.

LEES OOK: De verschillende vormen van kinderopvang: welke past het beste bij je kind?

Regels gastouderopvang

Nu kun je niet iedereen zomaar zien als een geschikte gastouder. Er zijn een aantal regels opgesteld waaraan een gastouder moet voldoen.

– Een gastouder moet minimaal 18 jaar zijn en Nederlands, Fries of een andere erkende Nederlandse streektaal spreken.
– Er is Verklaring Omtrent Gedrag nodig.
– Een gastouder moet ingeschreven staan bij een gastouderbureau.
– Een gastouder moet een pedagogische opleiding hebben afgerond.
– Een gastouder moet een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen behaald hebben.

LEES OOK: Gastouder vs. kinderopvang: hier kozen Famme Baby’s columnisten voor

Kosten gastouderopvang en kinderopvangtoeslag

Vaak spreken ouders samen met een gastouder het uurtarief af. De kosten betaal je via het gastouderbureau. Het geld rechtstreeks aan een gastouder betalen mag niet. Over dit tarief kun je ook kinderopvangtoeslag aanvragen.

Je hebt alleen recht op kinderopvangtoeslag als jouw gastouder ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. De kinderopvangtoeslag krijg je tot een uurtarief van €5,75. Als het uurtarief van je gastouder hoger is, betaal je de rest zelf.

Verder zijn er nog de volgende kosten:
– Bemiddelingstarief als het gastouderbureau helpt bij het vinden van een geschikte gastouder.
– Maandelijkse administratiekosten.

Rijksoverheid

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Gastouderopvang: alles over deze flexibelere vorm van kinderopvang
Sluiten