Zwanger 29 mei 2019 Sterre Touw

Galith had een heftige bevalling: ‘Ik wist niet meer hoe ik moest persen’

Galith (38) en haar vrouw hadden een sterke kinderwens en besloten ervoor te gaan. Doormiddel van IUI met een donor raakte ze bij de tweede poging zwanger. Maar de bevalling verliep minder soepel. De baby kwam moeizaam ter wereld. Na een bevalling van drie dagen (!) werd haar dochter uiteindelijk met een vacuümpomp gehaald. 

Galith: ‘In april 2016 ontmoette ik mijn vrouw op vakantie in Jordanië en werden we opslag verliefd. Het mondde uit in een relatie en al snel gingen we in gesprek over kinderen. Het was snel duidelijk dat ik het kind zou gaan dragen. Niet lang daarna gingen we aan de slag met een zaaddonor via IUI. Op de dag van ons trouwen kwamen we erachter dat het na de tweede poging raak was. We waren intens gelukkig.’

Donor

‘De donor die ons wilde helpen, kende ik al langer. We deden het voor de veiligheid en voor het gemak via een kliniek. Zo hoefde hij niet telkens op te komen dagen als voor mij de tijd rijp was. Ik wilde heel graag een Joodse donor, omdat ik zelf ook Joods ben. Als moeder geef je het door aan je kind en ik vond het mooi als de donor Joods zou zijn. De vader wilde verder geen rol spelen in het ouderschap. Hij is wel een goede vriend van ons maar verder heeft hij geen vaderrol.’

Lachgas

‘De zwangerschap verliep heel erg goed. Het is ontzettend bijzonder om mee te maken dat er een klein leventje groeit in je lichaam. Onze dochter werd overigens pas na 41 weken geboren. De laatste week vond ik het wel erg spannend worden. Ik wilde namelijk graag bevallen met behulp van lachgas, want ik ben ontzettend bang voor naalden. Het ziekenhuis dat over lachgas beschikte gaf toen toch aan dat ik naast het lachgas ook nog preventief een infuus zou krijgen en er bloed geprikt zou worden. Daar wilde ik dus niet meer heen.’

Drie nachten

‘De nacht dat de baby zich aankondigde begon het keihard te sneeuwen. Ik vertrok naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, omdat er nog wel eens problemen konden ontstaan in het verkeer. In het ziekenhuis moest ik toch aan de naalden geloven. De bevalling duurde ontzettend lang. Drie nachten was ik bezig de weeën op te vangen, dus ik was langzamerhand uitgeput. Uiteindelijk braken de vliezen en bleek ik volledige ontsluiting te hebben: ik mocht beginnen met persen. Ondanks dat ik goed voorbereid aan de bevalling begon en wist wat er zou komen, lukte het me niet om te persen. Ik begreep gewoon niet hoe ik druk moest zetten om de baby naar beneden te bewegen. Uiteindelijk bleek de baby met haar hoofd gekanteld te liggen, een zogeheten ‘sterrenkijker’, en hierdoor niet goed door het geboortekanaal te bewegen.’

Vacuümpomp

‘Toen werd het spannend. Ze moest met behulp van een vacuümpomp worden gehaald. Dat was geen pretje omdat ik eerst moest worden ingeknipt om de vacuümpomp te kunnen gebruiken. Het ging een paar keer mis, maar bij de derde poging lukte het eindelijk. Mijn vrouw vertelde me later dat de artsen stonden te juichen toen het ze eindelijk gelukt was. Zelf kan ik me daar maar weinig van herinneren. De bevalling was met zoveel toeters en bellen een erg heftige ervaring. ‘

Blije baby

‘Gelukkig was onze dochter helemaal gezond. We zijn wel een paar keer terug geweest naar het ziekenhuis voor controle, omdat ze een enorme bult op haar hoofd had door de vacuümpomp. Ze doet het nu erg goed en is een erg blije en tevreden baby. Ik moet nog niet denken aan een tweede, dus voorlopig genieten we lekker van dit lachebekkie en van het mama zijn met zijn tweeën.’

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Galith had een heftige bevalling: ‘Ik wist niet meer hoe ik moest persen’
Sluiten