Fulltime blijven werken of toch een papadag?

Voor alle twijfelaars

De geboorte van je eerste kindje verandert je leven ingrijpend. Gelukkig verandert de maatschappij ook en is een ‘papadag’ (stom woord vind ik, vader ben je immers altijd vanaf de geboorte van je eerste kind) een geaccepteerd fenomeen geworden. Werk jij nu fulltime, dan is het misschien toch goed om te kijken naar de mogelijkheden om vaker bij jouw kleintje te zijn.

Fulltime werken en het vaderschap zijn prima te combineren. Ook als jouw vrouw/vriendin (fulltime) werkt. Dit natuurlijk wel op voorwaarde dat jullie over voldoende inkomen beschikken om opvang voor jullie kleintje te bekostigen. De vraag die jij jezelf moet stellen is: wíl ik wel fulltime blijven werken met een baby?

Eigen keuze

Laten wij voorop stellen: er is helemaal niets mis met vaders die fulltime blijven werken. Hetzelfde geldt voor vaders die er wel voor kiezen om een werkdag of zelfs meerdere in te leveren om bij hun kind te zijn. Geen van deze keuzes maakt jou een betere of mindere vader, maar het is wel belangrijk om niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart te kiezen.

De eerste jaren van een kind zijn zeer belangrijk en natuurlijk wil jij er zo veel mogelijk zijn voor jouw kind. Toch? Laten wij eerlijk zijn: de moeder doet het meeste harde werk, maar geniet in ruil daarvoor ook van een aantal voordelen. Zeker de eerste maanden, is een baby vooral afhankelijk van zijn of haar moeder en brengen zij waarschijnlijk de meeste tijd samen door. Ben je een klein beetje jaloers op deze rol? No worries, jij bent net zo belangrijk. Alleen op een andere manier.

Papadag?

Heb jij het gevoel dat je vaker bij jouw kind zou willen (of misschien wel moeten) zijn? Bekijk dan met je vriendin of vrouw wat de opties zijn. Bespreek het vervolgens met jouw werkgever of, als je zelfstandige of ondernemer bent, kijk naar wat er mogelijk is.

Meer tijd met je kind is namelijk te gek, helemaal in de eerste jaren, waarin kinderen zich razendsnel ontwikkelen. Een band met je baby heb je direct, maar die kleine van dichtbij stappen zien maken, is helemaal fantastisch. Hoe tof is het om af en toe samen erop uit te gaan? Gewoon vader en zoon of vader en dochter. Het is één van de leukste dingen die je als vader kunt doen. Het maakt jullie band nog hechter en je maakt veel dingen mee die je anders zou moeten missen.

Testperiode

Twijfel je over een ‘papadag’? Probeer het gewoon eens als die kleine er eenmaal is. Je zult vanzelf merken of het kan en of je eruit haalt waar je op hoopt. Want wat je niet wilt, is later spijt krijgen. Meer werken kan later altijd nog, verloren tijd inhalen niet.