De baby 25 jul 2017 Susan Dalstra

Dít ontbijt vergroot je kans op een zwangerschap

Er zijn vrouwen die er een dieet op nahouden om hun kans om zwanger te worden zo groot mogelijk te maken. Maar wist je dat er ook voeding is die de kans op een zwangerschap vergroot wanneer je daar juist niét op zit te wachten? 

Grapefruit blijkt namelijk te rommelen met anticonceptie. Het fruit maakt de pil minder effectief omdat grapefruit het voorzien heeft op het oestrogeen in je lichaam. Grapefruitsap verlaagt het niveau van CYP3A, wat in de darm zit die ervoor zorgt dat je medicatie opneemt. Een verandering in CYP3A zorgt ervoor dat je lichaam de concentratie medicatie in je bloedstroom minder goed kan controleren. En dat geldt ook voor de pil.

LEES OOK: Deze dingen zijn extra goed om te eten tijdens je zwangerschap

Enzym

Het zit allemaal in de furanocoumarins. Que? Dat zijn enzymen in de ingewanden die rommelen met hoeveel medicatie je in je bloed kan opnemen. Als je iedere ochtend ontbijt met grapefruit(sap), kan het dankzij dit enzym zijn dat de pil minder betrouwbaar is. Dat geldt overigens niet alleen voor grapefruit. Ook met zure sinaasappels en limoen is voorzichtigheid geboden.

Geen kwaad

‘Af en toe een glas grapefruitsap of een stuk grapefruit zal waarschijnlijk geen kwaad doen, maar als je dit regelmatig eet, loop je wel een risico’, zegt arts Alex Roher. Kun je echt niet zonder grapefruit? Dan kun je in overleg met de huisarts overstappen op een pil die alleen progestageen bevat om niet voor verrassingen komen te staan.

Overigens geldt dit ook als je de pil slikt om acne, endometriose en/of je cyclus onder controle te houden.

Wil je juíst zwanger worden? Volgens de wetenschap kan dit dieet je daarbij helpen.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Elite Daily

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dít ontbijt vergroot je kans op een zwangerschap
Sluiten