Waarom je op moet passen met frisdrank tijdens je zwangerschap (volgens onderzoek)

Sterre Touw 15 dec 2017 Zwanger

Nou, we hebben nog iets toe te voegen aan de lijst van dingen die we ‘niet mogen’ hoor. Na alcohol, zachte kaas en cafeïne, kunnen we nu ook frisdrank wegstrepen. Nou doen we dat natuurlijk graag voor onze baby’s, maar af en toe een colaatje is gewoon heel erg lekker! 

We wisten natuurlijk al dat de suikerhoudende dranken niet goed zijn voor onze eigen gezondheid. Nu blijkt uit onderzoek dat het voor het ongeboren kind kan zorgen voor een hoger risico op astma. Ruil de frisdrank dus maar in voor een glas thee of water.

Bezuinigen op frisdrank

Onderzoekers ontdekten dat de kans dat een kind astma zal ontwikkelen tussen de leeftijd van 7 en 9 hoger is, als hun moeder tijdens de zwangerschap suikerhoudende dranken heeft gedronken. Maar ook als het kind zelf tijdens de vroege kinderjaren suikerhoudende drankjes dronk. Een goede reden dus om zoveel mogelijk te bezuinigen op frisdrank tijdens de zwangerschap.

LEES OOK: Deze producten mag je absoluut niet eten of drinken tijdens je zwangerschap

Astma

Het drinken van suikerhoudende drankjes kan ontstekingen in de longen veroorzaken. Als het kind zelf in de jonge jaren veel frisdrank krijgt, zorgt dat ook voor een hoger risico op overgewicht. Overgewicht zorgt op zichzelf ook al voor een hoger risico op astma. Dubbelop dus.

Frucose

In fruitdranken zit frucose. Dat is een stofje wat standaard in fruit en vruchtensap aanwezig is. Soms worden juist deze dranken als gezond alternatief gezien. Toch bleek uit het onderzoek dat juist de frucose de belangrijkste bron was voor een verhoogd risico op astma. Dat geldt dan vooral voor de hoeveelheid van 3 tot 10 bekers vruchtensap op een dag. Dat is natuurlijk behoorlijk veel. Dus als je de hoeveelheid vruchtensap een beetje beperkt, zit je meer dan goed.

Geen paniek

Het is niet nodig om in paniek te raken als je veel sinaasappelsap hebt gedronken toen je zwanger was. Zwangere vrouwen hebben nou eenmaal ongelooflijke drang naar alles wat slecht is tijdens de zwangerschap. Het betekent natuurlijk echt niet dat je kind zonder twijfel astma of overwicht zal krijgen na het drinken van frisdrank. Het is alleen goed om je er bewust van te zijn en iets vaker water te verkiezen boven dat lekkere koude glas cola.

LEES OOK: Het is het overlevingsdrankje van veel moeders, maar hoeveel koffie is te veel?

Reageer op artikel:
Waarom je op moet passen met frisdrank tijdens je zwangerschap (volgens onderzoek)
Sluiten