De mama 2 jul 2018 Susan Dalstra

De belangrijke les die wij van pas bevallen Franse moeders kunnen leren

Franse vrouwen hebben niet alleen de perfecte balans tussen cool en chic gevonden. Over hoe zij omgaan met hun lichaam ná de bevalling kunnen ook we nog een lesje leren. En dan hebben we het hier niet over zo snel mogelijk weer in shape komen, maar iets veel belangrijkers: je bekkenbodem. 

Die heeft het tijdens een bevalling namelijk flink te verduren gehad. Je bekkenbodem bestaat uit spieren, weefsel en gewrichtsbanden die je baarmoeder, blaas, vagina en rectum ondersteunen. Dus ja: best wel een belangrijk lichaamsdeel. In Frankrijk is het heel normaal om na de bevalling je bekkenbodemspieren te herstellen met ‘perineal reeducation’: oftewel: rehab voor je bekkenbodem.

Pijnlijke seks

Na de bevalling heeft zo’n 50 tot 80% van de moeders scheuren in haar bekkenweefsel- en spieren. Dat kan leiden tot pijnlijke seks en niet sexy maar wel waar: incontinentie. Niet een onderwerp dat je bij de koffieautomaat opgooit, maar wel de realiteit voor veel pas bevallen vrouwen.

LEES OOK: 10 x tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten

Therapie

In Frankrijk nemen ze de zorg na de bevalling net zo serieus als de zorg ervoor. Nieuwe moeders krijgen daar – vaak geheel verzekerd – 15 tot 20 lessen in ‘perineal reeducation’. Dat is een fysieke therapie waarbij soms ook gebruik wordt gemaakt van een elektrisch apparaat dat inwendig wordt aangebracht om de bekkenbodem te stimuleren. En jawel: het werkt.

Elektropulsen

In Nederland is zo’n therapie na de bevalling nog niet gebruikelijk. Je kan je wel bij een fysiotherapeut melden om je bekkenbodemspieren weer sterk te krijgen. Met een apparaat als Kegel8 kun je zelf je bekkenbodemspieren activeren met elektropulsen en zo de boel down under zoveel mogelijk herstellen. Zonder apparaat kom je trouwens ook al een eind met deze uitgebreid beschreven oefeningen voor je bekkenbodemspieren.

Bij de meeste vrouwen veert hun lichaam na de bevalling niet direct terug. Deze bloggger deelt een goudeerlijke foto van hoe een lichaam er na de zwangerschap echt uit ziet. 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Pure Wow

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De belangrijke les die wij van pas bevallen Franse moeders kunnen leren
Sluiten