Column 29 nov 2017 Patty van der Aa

Column: Het is heus geen ramp als je als foodie zwanger bent

Geen alcohol, geen zachte kazen, geen sushi of biefstuk. Voor mij is de zwangerschap als foodie helemaal geen ramp. Simpelweg omdat ik niet zo panisch aangelegd ben. Ik zie het juist als perfect excuus om elke dag met eten bezig te zijn. Dik word ik toch al.

Voor mij is rood vlees, vlees dat rood móét zijn. Ik kan dan ook helemaal niets met de goedbedoelde adviezen om een biefstuk, entrecote of lam bijvoorbeeld te doorbakken. Alles wat ik eet, bereid ik zoals het hoort en zoals de smaken er het best in uitkomen. Niemand geniet immers van een taai stuk vlees of van doorgekookte kleffe groentes. Ook ik niet. Nu niet, nooit niet. Dus hoepel op met je adviezen en laat mij lekker eten. Met de wetenschap dat als ik dat vlees eerst minimaal 48 uur bij -12 °C in de vriezer heb gehad, die schadelijke bacterie niet eens meer bestaat. Problem solved.

Foodie

Ik wil niet bij voorbaat al een loeder van een moeder zijn, maar wanneer ik me aan de lijst met ‘verboden etenswaren’ zou houden, zou ik inspiratieloos elke dag maar uit veiligheidsoverwegingen gekookte aardappelen en groentes eten. Dan zit ik altijd safe. Ik heb alleen nooit zo van veilig gehouden en zoek graag de randjes van de mogelijkheden op.

LEES OOK: Noten eten tijdens de zwangerschap kan voedselallergie voorkomen

Toegegeven: ik ben geen sushi-fan en hield altijd al meer van harde dan zachte kazen dus dat is lekker makkelijk als zwangere. Maar nu het plakkaat zwanger op me geplakt is, schijn ik mezelf bij alles te moeten afvragen of het sociaal geaccepteerd is dat ik het in mijn mond steek: een dropje, een tosti en zelfs elk tweede kopje koffie.

Stigma op het terras

Ik bestelde laatst met m’n dikke buik op een vol terras een tosti met Gruyère, gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Ik weet nog steeds niet waar ik het lef vandaan haalde, want blijkbaar was de enige optie die ik als zwangere had mogen bestellen de mozzarella variant zonder bijbehorende pesto want ook die was not done. Ik had na een strenge toespraak van de serveerster in elk geval de aandacht van de helft van het terras.

Eten is weten(schap)

Het is zo zwart-wit. Alle kazen die niet gepasteuriseerd zijn, zijn schadelijk. Die mag je dus blijkbaar niet. Punt. Maar feitje: ook al staat er au lait cru op de verpakking, de zuurgraad in harde kazen is niet geschikt voor de listeria-bacterie. En ook al was het geen harde kaas, een gemiddelde tosti wordt bij 70+ °C bereid en doodt daarmee alle nog resterende schadelijke bacteriën. Dus geef mij die tosti alstublieft inclusief die pesto en dat tweede kopje koffie. Die fooi kun je op je eigen dikke buik schrijven. Ik zeg niet dat ik élk advies van het voedingscentrum in de wind sla, maar om alles per definitie uit te sluiten dat het leven juist lekker maakt is –ook tijdens de zwangerschap- niet aan mij besteed. Ik geniet er juist extra van.

Wil je het toch nog eventjes nalopen? Lees hier wat je wel en niet kan eten als je zwanger bent.

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: Het is heus geen ramp als je als foodie zwanger bent
Sluiten