De baby 16 nov 2017 Melissa Eissens

De fles van je baby steriliseren: wanneer en hoe vaak moet dat?

Met een baby heb je het al druk genoeg en dan moet je er niet aan denken om elke dag die fles te steriliseren. Goed nieuws! Want gelukkig hoeft dat ook niet! Dit zijn de momenten wanneer het wél erg belangrijk is. 

Heb je net een nieuwe babyfles gekocht? Dan is het heel belangrijk om deze meteen goed schoon te maken en te steriliseren. Daarna hoef je de fles alleen nog af en toe na het voeden te steriliseren. Is je baby ziek of ziek geweest? Dan is het van belang dat je de babyfles blijft steriliseren totdat je baby weer beter is. Anders kunnen er bacteriën in achterblijven. Je wilt natuurlijk niet dat je baby opnieuw ziek wordt!

Hoe vaak steriliseren?

Experts raden aan om de fles een keer per week te steriliseren totdat je baby 1 jaar oud is. Na de leeftijd van 1 jaar zou het immuunsysteem van de baby ontwikkeld moeten zijn wat zorgt voor een betere tolerantie van  ziektes. Het is aan te raden ook de speen van je baby te steriliseren totdat deze niet meer gebruikt wordt.

LEES OOK: 8x prachtige foto’s van moeders die hun baby flesvoeding geven

Wel belangrijk: spoel de fles direct na het drinken om. Melkresten zijn later namelijk moeilijker te verwijderen. Was ‘m met heet water en afwasmiddel. Er bestaan ook speciale flessen- of speenborstels om dit een stuk makkelijker te maken. Deze zijn te koop bij drogisterijen en babywinkels. Spoel ‘m daarna schoon met water zonder zeep.

Een vaatwasprogramma van 55 graden of hoger zorgt ook voor een goede reiniging van de fles. Spoel ‘m daarna voor de zekerheid nog even af zodat er geen resten van vaatwastabletten in blijven hangen. Onthoud wel: je vaatwasser is geen sterilisator!

3 manieren om de fles te steriliseren

Het steriliseren van de babyfles hoeft niet moeilijk te zijn. Het heeft alleen wat tijd nodig afhankelijk van de manier die je kiest om dit te doen. Je kunt een elektrische stoomsterilisator gebruiken, de magnetron of het gewoon op de ouderwetse manier doen: de fles uitkoken.

1. Elektrische stroomsterilisator

Met een elektrische stoomsterilisator leg je de fles er gewoon in, drukt op de knop en de rest gaat vanzelf!

2. Magnetron

De magnetron is ontzettend handig om flessen en spenen te steriliseren. Door het gebruik van de intensieve hitte dood je in een klap alle huishoudelijke en ziekmakende bacteriën en schimmels. Hoe? Vul de schone fles voor de helft met water, en zet deze 90 seconden in de magnetron.

3. In de pan

Wil je toch liever geen gebruik maken van elektrische apparaten? Je kunt ook heel eenvoudig de fles in een pan steriliseren. Breng een grote pan water aan de kook en stop de fles hierin. Zorg dat hij volledig bedekt is met water en laat dit 5 minuten koken. Voordat je de flessen weer pakt moet je het water even laten afkoelen.

Heb je nog geen babyfles en ga je er een kopen? Of is het tijd voor een nieuwe? Houd er dan rekening mee dat je een BPA-vrije fles koopt. BPA is een chemische stof die gebruikt wordt voor plastic verpakkingen. Tijdens verhitting kan de stof uit plastic loslaten en in het drinken terecht komen. Hoe je de fles ook steriliseert, hier zal altijd warmte bijkomen. Niet vergeten dus!

LEES OOK: Wat is de beste babyfles voor jouw kleintje?

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De fles van je baby steriliseren: wanneer en hoe vaak moet dat?
Sluiten