Zwanger 5 dec 2017 Sterre Touw

Wat blijkt? Het is dus helemaal niet zo gezond om een ‘fitmom’ te zijn

We zijn er stiekem allemaal een beetje jaloers op: de poserende zwangere vrouwen in roze sportbeha en strakke yogabroek. De zogeheten ‘fitmoms’ zien er mooi uit en door hun afgetrainde buik zie je bijna niet dat ze soms gewoon al acht maanden zwanger zijn. Ondertussen heb jij alweer een zak  M&M’s uit de kast gepakt en scroll je gauw naar een artikel waar je niet zo jaloers van wordt. Gelukkig voor jou is het zijn van fitmom soms echt niet zo goed voor je.

#Fitmom

Je weet natuurlijk dat zij al ver voor de zwangerschap bezig waren met een hypergezonde levensstijl. Hun leven bestond uit calorieën checken en elke dag sporten. Tijdens de zwangerschap moest dit natuurlijk doorgaan. Dit delen de fitmoms van tegenwoordig maar al te graag op Facebook en Instagram, want de hashtag #fitmom is ondertussen wereldwijd al vijftien miljoen keer gebruikt.

Schade

Experts vinden daarentegen dat actief blijven zeker gezond is, maar dat doorslaan gevaarlijk kan zijn. Mensendiecktherapeute Carita Salomé zegt tegen NRC: ”doordat zwangerschapshormonen de spieren en gewrichten weker maken, kan zware belasting blessures veroorzaken en blijvende schade aanrichten bij de bekkenbodemspieren.” Overbelasting van de bekkenbodemspieren kan klachten als incontinentie veroorzaken.

LEES OOK: Sporten in de zwangerschap: zwangere vrouwen zouden het meer moeten doen

Een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Madrid toont aan dat veel aankomen tijdens de zwangerschap de kans op een hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes vergroot. Toch ontkom je er bijna niet aan om aan te komen en verlaat je de verloskundige altijd met een folder over zwangerschapsgym in de hand.

Trend

Het fit blijven tijdens de zwangerschap is een ware trend geworden. Vroeger renden zwangere vrouwen hooguit een rondje door het park. Nu is er zwangerschapspilates- en yoga, zwemmen, krachttraining, bootcamp en cross-fit. Ook zijn er personal trainers die zich specifiek op zwangere vrouwen richten.

Klachten komen later

Toch is het fitmom-fenomeen niet altijd zo gezond als we denken. Seksuoloog Roussel van het AMC zegt dat het ook gevaarlijk kan zijn. ”Soms uiten de klachten zich pas maanden of jaren later.” Niet per se tijdens je zwangerschap kun je er dus problemen mee krijgen.

Geen jaloezie nodig

Je hoeft jezelf dus geen slappeling te voelen als je op advies niet mag sporten van je verloskundige. Actief bewegen is vaak al meer dan genoeg om gezond te blijven. Je hoeft geen fitmom te worden en daar ook niet jaloers op te zijn. Vanavond lekker op de bank kruipen kan dus echt geen kwaad. En die paar M&M’s erbij ook niet. Zolang je maar op een normale manier genoeg beweegt en natuurlijk een béétje op je eten let, kan er weinig kwaad.

LEES OOK: Normaal een fitgirl, nu onwijs trots op mijn buik!

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

NRC

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat blijkt? Het is dus helemaal niet zo gezond om een ‘fitmom’ te zijn
Sluiten