Zwanger 15 mei 2019 Rachelle Abbas

RIVM: Invriezen filet americain zorgt voor minder kans op ziektes

Voor zwangeren vrouwen geldt het advies om geen rauw vlees zoals filet americain te eten, omdat taxoplasmose (een infectieziekte) veelvuldig voorkomt in rauw vlees. Het Rijksinstituut voor Volgsgezindheid en Milieu (RIVM) stelt nu dat het invriezen van filet americain kan leiden tot minder ziekten.

Het invriezen van filet americain voordat het gegeten wordt kan infectie met taxoplasmose voorkomen.

Taxoplasmose

Deze infectie veroorzaakt jaarlijks bij honderden mensen (ernstige) gezondheidsschade, ieder jaar worden zo’n 750 mensen ziek vanwege deze infectieziekte. Iets meer dan de helft gaat om aangeboren afwijkingen. Het RIVM adviseert filet americain minimaal 48 uur in te vriezen bij -12 graden, voordat het gegeten wordt. Mensen die rauw vlees eten kunnen de toxoplasma-parasiet binnenkrijgen en de infectieziekte taxoplasmose krijgen.

Gezonde mensen hebben hier meestal geen last van, zij worden doorgaans niet ziek. Maar voor mensen die al wat verzwakt zijn, bijvoorbeeld kankerpati├źnten, kan het wel ernstige gevolgen hebben.

Gevolgen

Ook voor zwangere vrouwen kan het heftige gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot miskramen, en bij baby’s tot aangeboren hersen- en oogafwijkingen.

Money, money, money

De kosten van deze ‘maatregel’ (denk aan hoger stroomverbruik om het af te laten koelen), zijn veel minder hoog dan de opbrengsten.Als filet americain voor gebruik wordt ingevroren, gaan de zorgkosten omlaag – minder mensen worden namelijk ziek. Ook hoeft er minder geld te worden uitgetrokken voor speciaal onderwijs, omdat er minder kinderen zullen zijn met aangeboren hersenafwijkingen. Door het invriezen van filet americain schat het RIVM de jaarlijkse besparing op 10 tot 30 miljoen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
RIVM: Invriezen filet americain zorgt voor minder kans op ziektes
Sluiten