De baby 13 mrt 2017 Soraya Vogelaar

Feit of fabel? 15 hardnekkige mythes over borstvoeding ontrafeld

‘Heb je kleine borsten? Ai, dan wordt borstvoeding geven waarschijnlijk geen succes.’ ‘Geen spicy curry eten hoor, zolang je voedt. Niet goed voor de baby!’ Als je borstvoeding geeft, vliegen de (goedbedoelde) adviezen je om de oren. Maar of ze allemaal kloppen…

Fit pregnancy onderzocht mythes over borstvoeding en legde ze voor aan verschillende lactatiedeskundigen. Voila, de bekendste feiten en fabels over borstvoeding op een rijtje.

1. Je kunt geen borstvoeding geven als je een verstopte melkklier of ontstoken borst hebt

Onzin. Wanneer je regelmatig borstvoeding geeft en je borsten goed leeg laat drinken, raken de melkklieren niet snel verstopt. Is dit wel het geval, dan zorgt het voeden er juist voor dat de verstopte klier weer open gaat en het probleem verdwijnt. Overigens is een echte borstontsteking niet iets om luchtig over te doen. Dit is hartstikke pijnlijk en het is ook een goed idee om de verloskundige of huisarts om advies te vragen.

2. Je baby slaapt pas de nacht door als je overstapt op vast voedsel

Je baby zal doorslapen wanneer hij of zij er klaar voor is. Wanneer je baby doorslaapt is van verschillende factoren afhankelijk. Zo tellen het slaappatroon, gewicht en de persoonlijkheid van je baby mee. Zolang je baby genoeg gevoed is, zal hij of zij zo lang slapen als het lichaam nodig heeft.

LEES OOK: 6 praktische tips voor als je baby (nog) niet doorslaapt.

3. Met een kleinere cupmaat produceer je te weinig melk voor je baby

No worries, de grootte van je borsten heeft helemaal niks te maken met de hoeveelheid voeding die ze produceren. Het deel van je borstweefsel dat de cupmaat bepaalt, bestaat voornamelijk uit vet. Je melkklieren zitten in een ander deel van de borst, het zogenaamde functionele deel.

4. Na een borstvergroting of -verkleining kun je geen borstvoeding geven

Dit is niet per se waar of niet waar. Implantaten worden vaak vlakbij de oksel of ander het borstweefsel geplaatst. Wel of niet kunnen voeden, is vooral afhankelijk van wat er met de tepel gebeurt tijdens de operatie. Het tijdelijk weghalen van de tepel tijdens de ingreep, kan er wel voor zorgen dat het proces verstoort wordt. Kortom, het hangt van de ingreep af en de manier waarop deze is gedaan.

5. Pittig voedsel kan je het best vermijden

Dit is niet waar. Eet je graag pittige dingen dan heeft je baby dit al via het vruchtwater gemerkt. En zal ‘ie het waarschijnlijk nog lekker vinden ook, want de smaakontwikkeling van je baby begint al in de buik. Is dit niet het geval dan is er ook niets aan de hand. Je baby zal er wel wat van proeven in de melk, maar er waarschijnlijk geen last van hebben. Is dit wel het geval (huilen, niet genoeg drinken) dan kun je je volgende bezoek aan de Thai misschien beter even uitstellen.

6. Borstvoeding is het perfecte anticonceptiemiddel

Fabel. Oftwel niet waar. Ook als je borstvoeding geeft, kun je zwanger raken. Zelfs als je nog niet ongesteld bent geworden. Kortom, is de romantiek weer terug in huis, zorg dan voor voorbehoedsmiddelen. Of je moet binnen een jaar twee kinderen willen. Kan ook natuurlijk.

7. Als je weer aan het werk gaat, kun je beter overgaan op flesvoeding

Fabeltje. Dat wil zeggen: als je kolven geen probleem vindt. Lactatiedeskundige Wendy Haldeman: ‘Als je het kolven goed inplant, kun je zolang borstvoeding geven als je zelf wilt.’ Je moet dus zorgen voor een voorraadje in de ijskast voor je baby en je moet het niet erg vinden om je op kantoor een paar keer terug te trekken om te kolven. Waar bedrijven je trouwens verplicht tijd en een geschikte ruimte voor moeten geven tot je kind 9 maanden is. Vind je dit allemaal gedoe, dan kun je je kind ook alleen ‘s avonds en ‘s nachts borstvoeding geven en overdag flesvoeding.

8. Je moet je kind tijdig aan een flesje laten wennen anders wil ‘ie alleen nog een borst

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze stelling. Lactatiedeskundige Lauwers zegt hierover: ‘Iedere baby is anders, sommigen hebben langer behoefte aan borstvoeding dan anderen.’ Blijkbaar is het dus zo dat de ene baby die borst zo lekker vindt dat hij moeite heeft met een flesje en de ander het allemaal wel best vindt. Het zijn net mensen die baby’s…

LEES OOK: de voor- en nadelen van flesvoeding versus borstvoeding

9. Je borsten gaan hangen door borstvoeding

It’s a fact: je borst veranderen tijdens en ook weer na je zwangerschap en het geven van borstvoeding. Hoe ze veranderen verschilt per vrouw. Bij de een worden en blijven ze kleiner als de baby eenmaal van de borst is, de ander heeft er naast een baby ook een cupmaat bijgekregen. En dan spelen gewichtstoename en hormoonveranderingen ook nog een rol. Kortom, wat er met ‘de meisjes’ gebeurt, is afwachten.

10. Als je griep hebt, kun je beter geen borstvoeding geven

Onzin! Sterker nog, doorgaan met borstvoeding zorgt ervoor dat je baby goede antistoffen tegen de griep binnenkrijgt. Je kleine heeft door de voeding dus juist minder kans om ook ziek te worden.

11. Je mag geen medicijnen innemen

Dat alle medicatie vermeden moet worden, is een mythe. Apothekersorganisatie Leef, noemt drie zaken waarop gelet wordt bij geneesmiddelen. Zo mag het geneesmiddel niet in de moedermelk terecht komen. Daarnaast moet de medicatie geen effect hebben op je baby en op de aanmaak van moedermelk. Er zijn ook medicijnen waarvan niet bekend is of deze schade kunnen veroorzaken. Wil of moet je medicijnen nemen, check dan op de bijsluiter of bij je huisarts of apotheek of dit veilig is.

12. Van sporten wordt je melk zuur

De melkzuren die tijdens het sporten vrijkomen, zouden ook een zure smaak geven. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Douchen tussen de workout en het voeden kan wel goed zijn, je zweet laat namelijk een zout smaakje achter. Wel zo fris bovendien.

13. Overstappen op flesvoeding is een heel gedoe

Niet waar. Natuurlijk is het wat lastig als je baby niet meteen uit de fles wil drinken (zie punt 8), maar je zult zien dat dit uiteindelijk went. En als je de borstvoeding rustig afbouwt en stapje voor stapje afwisselt met een flesje, dan is zul je zien dat je baby het allemaal wel best vindt.

14. Je moet op de klok af elke twee uur voeden

Sommige experts zijn voor regelmaat en zeggen hier dus ja op. Andere deskundigen zoals het Voedingscentrum adviseren om te voeden op verzoek. Hoe dit werkt, lees je hier. Waar je ook voor kiest: minstens zes natte luiers en twee poepluiers op een dag zijn een indicator dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt.

15. Je baby wordt er afhankelijk en onzelfstandig van

Volgens lactatiedeskundige Bettina Forbes is dit onzin : ‘Onderzoek toont aan dat baby’s die borstvoeding krijgen, later in hun leven juist onafhankelijker zijn.’ Of dit laatste waar is? Wij hebben het onderzoek niet kunnen vinden. Maar dat een baby te afhankelijk van je wordt door lekker uit je borst te drinken, is natuurlijk klinkklare onzin. Hoe fijn juist om lekker veilig bij mama te liggen.

Even lachen: deze hilarische cartoons laten de hoogte en dieptepunten van borstvoeding zien

fit pregnancy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Feit of fabel? 15 hardnekkige mythes over borstvoeding ontrafeld
Sluiten