Feit of fabel? 9x wat je wilt weten over bevallen

Horrorverhalen over de bevalling horen we al genoeg. Gelukkig gaan er ook heel veel verhalen de rondte die helemaal niet kloppen. Daarom scheiden we graag even de feiten van de fabels voor je. Want bevallen is echt voor iedereen anders!

1. Weeën zijn altijd pijnlijk

Fabel. Op tv zie je zonder uitzondering vrouwen met weeën die heel veel pijn hebben. Maar dit hoeft helemaal niet. Weeën kunnen ook bijna tot geen pijn doen. Het is belangrijker om aandacht te besteden aan de frequentie van de weeën.

2. Je moet meteen naar het ziekenhuis wanneer je de eerste tekenen van bevallen ervaart

Fabel. Tijdens de eerste tekenen van bevallen, is het niet nodig om meteen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te racen. Bel eerst je dokter of verloskundige op om de stand van zaken te bespreken. Hij of zij kan je via de telefoon advies geven en vertellen wanneer de juiste tijd is om naar het ziekenhuis te gaan.

3. Excretie of plassen tijdens de bevalling

Feit. Excretie, ook wel uitscheiding is het proces waarbij je afvalstoffen of overtollige stoffen via het bloed of uit lichaamsstof kwijtraakt. Je hoort wel eens verhalen dat dit gebeurt tijdens de bevalling, net als dat er een kans is dat je plast tijdens de bevalling. Dit is waar, maar absoluut niets om je voor te schamen! Dit is iets wat vaak voorkomt en waar dokters echt niet meer raar van opkijken. En hoe gênant het ook is om te poepen tijdens het persen, ook dat is heel normaal.

LEES OOK: Ga je bijna bevallen? Dan maak je je zeker druk over deze 20 dingen

4. Weeën moeten zeer serieus genomen worden

Feit. Weeën hoeven niet perse pijnlijk te zijn, ze kunnen ook heel onschuldig zijn. Maar neem ze dan niet minder serieus. Het wordt altijd aangeraden om je dokter te bellen wanneer je voor de eerste keer weeën voelt. Hoe kort of pijnloos ze ook zijn.

5. Ruggenprikken zijn extreem pijnlijk

Fabel. Hoewel het gevoel van een ruggenprik nou niet bepaald fijn is, is het meestal wel minder pijnlijk dan de bevalling zelf. Een ruggenprik is een van de meest voorkomende pijnverlichters voor tijdens de bevalling. Maar ook plaatselijke verdovingen zijn mogelijk, deze voelen meer aan als een bijensteek. Maar iedere persoon ervaart pijn anders, dus hier zijn ook uitzonderingen in. Maar dat ruggenprikken áltijd heel veel pijn doen, hoeft dus niet het geval te zijn.

6. Water is je nieuwe beste vriend

Feit. Ja! Het is heel belangrijk om tijdens elke fase van de zwangerschap goed gehydrateerd te blijven. Maar geef hier nog extra aandacht aan wanneer je denkt bijna te gaan bevallen, want je zult vocht verliezen tijdens de bevalling. Ben je slecht in het drinken van water? Er bestaan apps die je een melding geven wanneer het weer tijd is om een glas te drinken.

7. Weeën vertellen je dat je gaat bevallen

Fabel. Een wee zegt nog niet veel over wanneer je gaat bevallen. Want er zijn ook vrouwen die geen weeën ervaren, maar die toch al zo ver zijn om te gaan bevallen. Het is daarom belangrijk om ook de andere symptomen te kennen en die mee te wegen tijdens het einde van de zwangerschap.

8. Je vliezen breekt altijd

Fabel. Ook weer iets typisch uit films, het typische “oh nee, mijn vliezen zijn gebroken!”. Als we films zouden moeten geloven dan zouden we allemaal eerst onze vliezen breken en dan naar het ziekenhuis gaan om vervolgens meteen te bevallen. Dit is niet waar. Soms breekt een vrouw haar vliezen pas terwijl ze al aan het bevallen is van haar baby. Het breken van de vliezen betekent niet automatisch dat je bijna gaat bevallen. Maar ook het uitblijven van het breken van de vliezen wil niet zeggen dat je baby er niet al bijna aankomt. Conclusie: het breken van je vliezen betekent bij iedereen iets anders. Bel wel altijd even je verloskundige als het zover is.

9. Bevallingssymtomen zijn bij elke vrouw anders

Feit. De verschijnselen die een vrouw ervaart voor, tijdens of na de bevalling zijn lang niet bij iedereen hetzelfde. Elke lichaam is anders dus elk lichaam reageert op zijn eigen manier op een baby in de buik. Deze symptomen kunnen verschillen in de hoeveelheid vaginale afscheiding, het ervaren van druk bij de bekken of onderbuik, milde krampen of het breken van de vliezen. Er is géén standaard manier over hoe een bevalling zou moeten verlopen.

LEES OOK: Ga jij in de winter bevallen? Dan hebben we goed nieuws voor je

Mom

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Feit of fabel? 9x wat je wilt weten over bevallen
Sluiten