De baby 14 aug 2017 Susan Dalstra

Experts waarschuwen voor ‘levensgevaarlijke’ neck floats voor baby

Het ziet er schattig uit: zo’n baby’tje dat ultiem ontspannen ronddobbert met een zwemband om de hals; de zogenaamde ‘neck float’. Experts waarschuwen echter dat deze zwembandjes levensgevaarlijk zijn. 

Je wil er niet aan denken, maar ieder met lucht gevulde zwemband kan leeglopen met in het ergste geval verdrinking tot gevolg. Kyran Quinlan, voorzitter van de American Academy of Pediatrics windt er in ieder geval geen doekjes omheen. ‘Neck floats voor baby’s jagen me doodsangsten aan en ik hoop dat dat ook geldt voor ouders. Dit is levensgevaarlijk. Je kwetsbare baby is maar één slecht gezette zoom verwijderd van verdrinking in het zwembad’, zegt hij.

Baby spa

De neck floats zijn de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Ze worden niet alleen gebruikt in het zwembad, maar ook in bad en in zogenaamde ‘baby spa’s’. In zo’n baby spa wordt het kindje in een drijftank gelegd met zo’n neck float om het halsje. Fabrikanten claimen dat een baby de kans krijgt om vrij te bewegen en te ontdekken in het water. Anderen zijn het ermee eens dat baby’s plezier kunnen hebben met wateractiviteiten, maar of dit de juiste manier is, is maar zeer de vraag.

LEES OOK: Goede vraag: kan je een tattoo laten zetten tijdens je zwangerschap?

Babyzwemmen

‘Drijftanks kunnen heel ontspannend zijn voor volwassenen, maar dit is niet wat baby’s fysiek of mentaal nodig hebben’, zegt Kaylë Burgham van de Swimming Teachers Association. ‘Dit is een geïsoleerde activiteit die helemaal tegen de essentie van babyzwemmen in gaat. Babyzwemmen gaat om menselijk contact: je binden aan je kind zodat die het water kan ontdekken in een veilige, leuke en ontspannen omgeving.’

Dat neck floats dus risicovol zijn, betekent niet dat je zwemmen met je baby helemaal moet vermijden. Zorg er voor dat je hoe dan ook de hele tijd in contact staat met je baby en ervoor zorgt dat je geen afleiding hebt. En laten we eerlijk zijn. Dat deed je toch al wel. Wij wij zijn de moeder die haar baby een neck float omdoet, in het zwembad zet en wegloopt tenminste nog niet tegengekomen.

Beautiful Baby Milla taking in the serene surroundings of the Baby Spa. Contact us to purchase a gift voucher this Christmas! ? @laadyinlove #babyspaperth #babyspa #hydrotherapy #infantdevelopment #infantmassage #babymassage #perthmum #mothersgroup #theperthcollective #perthpop #perthkids #kidsaroundperth #perthisok #pregnancy #kidsofinstagram #organicbaby #organicbabies #grapeseedoil #christmasgift #perth

Een bericht gedeeld door Baby Spa Perth, AUSTRALIA (@babyspaperth) op

Good Housekeeping

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Experts waarschuwen voor ‘levensgevaarlijke’ neck floats voor baby
Sluiten