Breaking! De EU eist 10 dagen voor ouderschapsverlof vader

Minimaal tien betaalde ouderschapsverlof vader dagen moeten er komen bij de geboorte van een kind, stelt de EU voor. De Europese Commissie vormt hiermee een sociaal beleid waar alle lidstaten aan zouden moeten voldoen.

Met slechts twee ouderschapsverlof vader dagen bungelt ons land op dit moment vrijwel onderaan in Europa. Onlangs stelde minister Asscher (Sociale Zaken) nog voor om dit aantal op te trekken naar vijf dagen, maar dit werd door de VVD doorgeschoven naar het volgende kabinet, en is voorlopig dus on hold.

Tien dagen ouderschapsverlof vader

Maar er is nu dubbel goed nieuws voor alle soon-to-be-papa’s: niet alleen moeten jonge vaders ten minste tien vaderschapsverlof dagen krijgen, ook het ouderschapsverlof moet in de hele EU worden uitgebreid. Dat stelt de Europese Commissie vandaag voor. Op dit moment is er in Europa nog helemaal geen minimumvereiste vastgelegd voor verlofdagen van vaders. Een goede zet dus van de Europese Commissie.

Ouderschapsverlof niet overdraagbaar

Het ouderschapsverlof moet in dit geval ook meer gericht worden op vaders. Nu nemen vooral moeders verlofdagen op. Wanneer ouderschapsverlof individueel wordt in plaats van overdraagbaar (zoals nu het geval is), krijgen vaders een grotere stimulans om zorgtaken voor hun kinderen op zich te nemen. En dat is goed voor de band tussen vader en kind.

LEES OOK: Een baby én tijd voor jezelf. Mission impossible?

Volgens de Europese Commissie zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen in Europa te groot. Daarbij worden de zorgtaken voor het kind meestal op de schoot van de vrouw geworpen. Voor het eerst lijkt er ook een ondergrens voor het aantal verlofdagen aan te komen. Een werknemer moet minimaal recht hebben op vijf dagen per jaar voor dit soort zorgdagen.

Nog even wachten

Hoewel het lijkt op een win-win-win situatie, kan het nog wel even duren voordat we dit echt in de praktijk kunnen verwachten. Nu de Commissie zijn zegje gedaan heeft, zijn de lidstaten van de EU aan zet. Na die onderhandelingen moet de nationale wetgeving aangepast worden aan de nieuwe ondergrens. To be continued!

Is je kindje dan eindelijk geboren? Dan heb je zeker iets aan de volgende tips. ‘Hallo, ik kom mijn kind aangeven,’ en andere dingen die je als vader moet regelen.

Telegraaf

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Breaking! De EU eist 10 dagen voor ouderschapsverlof vader
Sluiten