Dé 9 etiquette-regels die je wilt weten als je op kraambezoek gaat

Ben je zwanger of heb je een baby? Grote kans dat je minstens een vriendin hebt die ook op het punt van bevallen staat. Zwanger zijn, lijkt wel besmettelijk (of het is de leeftijd). Kraambezoek in overvloed. En omdat je nu ook aan de andere kant van de wieg staat, even wat do’s & don’ts op een rijtje.

Als je je aan deze 9 ongeschreven regels houdt, kun jij lekker die baby knuffelen zonder stress van de kersverse moeder.

1. Prik van tevoren een datum

Spontaan langskomen was eerder misschien geen probleem, maar met een pasgeboren baby is je bezoek aankondigen net wat handiger. Bijna niemand zit erop te wachten om de bel te horen als je net je baby aan het voeden of verschonen bent. Of gewoon even helemaal niet in the mood bent na een gebroken nacht.

2. Kom op tijd

Heb je een tijd afgesproken, hou je daar dan ook aan. De nieuwbakken moeder zal waarschijnlijk rekening gehouden hebben met het ritme van de baby en haar eigen planning bij het vastleggen van de afspraak. Altijd fashionably late? Nu maar even niet doen.

3. Blijf niet te lang

Hetzelfde geldt voor te lang blijven hangen. Ben jij zo iemand die altijd overal het licht uitdoet? Snappen we, maar in het geval van kraambezoek is dit geen goed idee. Een uurtje is meestal wel max. En een hard gapende moeder of hysterische huilende baby een cue.

4. Neem iets te eten mee

Tussen alle luiers, voedings- en huilmomenten door, schiet het koken van een uitgebreide maaltijd er zo bij in. Super lief dus als je behalve een cadeautje ook een ovenschotel of grote pan soep meebrengt. Als je tenminste kunt koken en weet dat je vriendin dit kan waarderen.

5. Was je handen en vraag of je de baby mag oppakken

Zomaar de baby uit z’n wiegje grissen of – nog erger – de armen van z’n mama. Veel kersverse moeders worden hier niet blij van. Eerst even vragen dus. En mag je de spruit vasthouden, was dan liever eerst even je handen.

LEES OOK: 10 x leuke alternatieven voor beschuit met muisjes

6. Bied de mama wat me time aan

Stel voor om even op de baby te passen binnenkort. Zodat de nieuwbakken mama even dutje kan doen of een douche kan nemen. Ze zal je eeuwig dankbaar zijn.

7. Neem haar zoveel mogelijk klusjes uit handen

Pak bijvoorbeeld zelf wat te drinken. Het zijn kleine dingen, maar het scheelt enorm als ze hier niet telkens voor hoeft op te staan.

8. Neem niet ongevraagd aanhang mee

Even bij de moeder checken of je iemand mee mag nemen is altijd handig. Je eigen kids meenemen is leuk. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Denk jij. Maar misschien wil zij in deze eerste periode nog even niet teveel drukte in huis. Check ook even dat niemand een griepje of verkoudheid onder de leden heeft. Je wilt de baby en moeder natuurlijk niet aansteken!

9. Advies geven mag, maar hoeft niet

Hartstikke lief al die goedbedoelde adviezen en tips maar het kan ook too much zijn als je net een baby hebt. Gooi dus niet al jouw ervaring ongevraagd in de strijd. Vraagt je vriendin je om tips, dan geef je ze. Zo niet, luister vooral naar haar verhaal en geniet verder in stilte van de aanblik van je vriendin met haar prachtige kind.

Best handig, van die tips voor het kraambezoek. Maar goed dat we ze ook voor de moeder hebben. Met deze tips kan je als moeder je kraambezoek goed laten verlopen.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

popsugar moms

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dé 9 etiquette-regels die je wilt weten als je op kraambezoek gaat
Sluiten