Wat ik je wil meegeven over de ervaring van mijn eerste bevalling

Muriel werd alweer 9 jaar geleden voor de eerste keer moeder. In een serie van 3 artikelen blikt zij terug op de belangrijkste momenten in haar zwangerschappen. De onzekerheid en stressmomentjes, maar ook de euforie van het moeder worden. Deze keer: de bevalling.

‘Het is juni 2008. Met een flinke toeter neem ik vier weken voor de uitgerekende datum afscheid van mijn collega’s. Wat voel ik me nog goed! Mijn hele zwangerschap loopt op rolletjes en ik kijk uit naar vier weken waarin ik geniet van een heerlijke beginnende zomer. Een beetje passend bij mijn karakter moet er wel nog redelijk wat gebeuren, maar zoals ik me voel kan ik de wereld aan. Pluis (werktitel) trappelt er flink op los in de buik. Ook hij heeft er zin in. We weten al een tijdje dat we een jongetje krijgen. Voor de buitenwereld is het een geheim. De oma’s en opa’s zijn ontzettend nieuwsgierig, maar weten van niks. Het babykamertje hebben we limoengroen geschilderd en verder neutraal ingericht.’

Er bestaat geen draaiboek voor de geboorte van jouw kindje

‘Stralend wandel ik elke dag ons dorp in om ‘iets’ te kopen. Bij de HEMA kennen ze me inmiddels wel. En ook de kinderwinkel met de meest schattige kleertjes en spulletjes ziet mijn buik dagelijks groeien. De checklijsten ken ik inmiddels wel uit mijn hoofd. Op mijn telefoon komt het laatste ontwerp van het geboortekaartje binnen. Een vormgeefster die ik ken heeft het ontwerp gemaakt, de tekst erbij maakt het helemaal af. Ik voel me zo relaxed dat ik bijna de afspraak bij de verloskundige vergeet. We bespreken daar de laatste details. Ik heb (samen met mijn man) heel duidelijk aangegeven in een geboorteplan wat ik wil. In een notendop: niet thuis bevallen, geen ruggenprik en als het lukt, met mijn eigen verloskundige in de veilige omgeving van het ziekenhuis met alle (medische) zorg om me heen.’ Een fijne plek vol expertise is het platform van Nutricia voor jou, waar je alles leest over valse weeën, de ‘vluchtkoffer’ of de rol van je partner.

En dan is het zover

‘Bijna een week overtijd zit ik bij de gynaecoloog. Er lijkt nog geen beweging in Pluis en zijn kennismaking met de buitenwereld te komen. Mijn lichaam lijkt er wel klaar voor te zijn en hij besluit mij te strippen. ‘Ik zie je vandaag nog wel terug’, grapt hij. En ik denk ‘jaja’, want ik voel nog he-le-maal niks. Het is die dag met 32 graden de warmste dag van het jaar. We gaan koffie drinken op de hei bij een restaurantje. Beiden opgewekt, licht gespannen. Nog geen twee uur later, thuis, voel ik het. En ik weet het meteen: dit is het! Het gaat gebeuren. Het gaat bizar snel, mijn verloskundige wil het eerst nog niet geloven, maar Pluis wil (een weekje overtijd) zo graag komen dat ik twee uur na de eerste wee met een gemaakt hysterische stem vraag of ze alsjeblieft wil komen. Ik moet wel, want ondanks dat ik me best wel prima voel, zegt mijn intuïtie dat het niet lang gaat duren. Ze is er met tien minuten en concludeert dat we meteen naar het ziekenhuis moeten gaan: 9 cm ontsluiting! Binnen vier zet ik Pluis op de wereld. Het mooiste mannetje ooit.’

Bijzonder

De bevalling is een van de meeste bijzondere, heftige dingen die je meemaakt. En niemand kan je vertellen hoe jouw bevalling gaat lopen. Er bestaat geen draaiboek voor de geboorte van je kindje. Het kan ‘makkelijk’ worden, heel erg zwaar, het kan goed gaan en er kunnen complicaties en onverwachte dingen gebeuren.

Door veel informatie te lezen en vragen te durven stellen kan een deel van die onzekerheid weggenomen worden. Nutricia heeft als missie er te zijn voor alle moeder (to be) en staat 24 uur per dag paraat om al je vragen te beantwoorden.

Als ik terugdenk aan mijn drie bevallingen en alle beslissingsmomenten wil ik elke moeder die gaat bevallen dit meegeven:

  1. Vertrouw op jezelf. Niemand anders voelt wat jij voelt. Zelfs de meest doorgewinterde verloskundige of gynaecoloog weet niet wat jij exact meemaakt.
  2. Laat je niet van de wijs brengen door anderen. Jij bevalt op jouw manier, met jouw wensen. Laat niemand je van jouw pad brengen. Luisteren naar raad kan geen kwaad, maar maak je eigen plan.
  3. Je kunt van tevoren niet bedenken hoeveel oerkracht je in je hebt om deze monsterklus te leveren.
  4. Hoe je bevalling ook verloopt en of je nu natuurlijk bevalt of met een keizersnede: het is jullie bevalling, van jou en je baby en daar hoeft helemaal niemand verder een mening over te hebben.
  5. Borstvoeding is het beste voor je baby, moedermelk bevat alle voedingstoffen die je kindje nodig heeft. Bereid je goed voor en kies een realistische aanpak – geef het even de tijd om goed op gang te komen. Lees er voor en na de bevalling alles over en vraag om hulp als het nodig is. Nutricia kan je hierover een deskundig advies geven en bij twijfels is de Kindervoeding Service altijd bereikbaar. Zo kun jij altijd de beste keuze maken voor je kindje.
  6. Geniet met volle teugen, pak alle hulp aan die je krijgt en neem meer rust dan je denkt nodig te hebben. De adrenaline zit nog wel even in je lichaam en dat maakt dat je soms denkt al veel meer te kunnen dan je lichaam werkelijk kan.
  7. Naaste familie daargelaten… neem de tijd om samen te wennen aan je kleintje. Kraambezoek is geweldig en je wil de hele wereld je prachtige baby wel laten zien, maar laat je niet overstelpen door bezoek. Die achtertante die je bijna nooit ziet hoeft niet meteen op de stoep te staan.

Onvergetelijke reis

Eigenlijk is deze emotionele rollercoaster in het ouderschap ook de reden dat ik zelf Famme Baby ben begonnen. Om jonge ouders een hart onder de riem te steken. Een vriendin te zijn, een bron van informatie en een plek om samen te ontdekken hoe het is om ouder te worden en te zijn. En zo zit Nutricia er ook in. Het is dé informatiebron voor de eerste 1.000 dagen in het ouderschap. De Nutricia Kindervoeding Service helpt je deskundig en met alle support om al je twijfels en vragen over voeding te beantwoorden. Nutricia voor jou begint bij het moment dat je zwanger wordt en loopt met je mee terwijl je kindje groeit en bloeit. Voeding is cruciaal, borstvoeding het mooiste dat je je kindje kunt geven, maar het is zo veel meer dan dat. Het is een onvergetelijke reis waar Nutricia je graag bij wil helpen.

In samenwerking met Nutricia voor jou

Reageer op artikel:
Wat ik je wil meegeven over de ervaring van mijn eerste bevalling
Sluiten