De baby 14 jul 2017 Soraya Vogelaar

Even je handen vrij: alles wat je moet weten over de ergonomische draagzak voor je baby

Hoe lief je baby ook is, soms is het ook gewoon fijn om even je handen vrij te hebben. Met een ergonomische draagzak is dit zo gepiept. En draag je je baby gemakkelijk overal mee naartoe.

Een ergonomische draagzak is ideaal als je je niet een weg buiten wilt banen met een kinderwagen. Bovendien zorgen de schommelende bewegingen terwijl jij loopt en het huid op huid contact ervoor dat je baby heerlijk kan ontspannen en slapen.

Goede houding en ondersteuning

Het is belangrijk dat je baby en jij allebei een juiste houding hebben als je de draagzak gebruikt. Zodat jullie beide genoeg ondersteuning hebben. Voor je baby is het belangrijk dat het zitvlak breed is en tot aan de knieholten van de kleine ondersteunt. Voor jou is het belangrijk dat het gewicht goed wordt verdeeld. Een goede ergonomische draagzak verdeelt het gewicht goed over je heupen en schouders.

Vanaf wanneer dragen

Het wordt aangeraden om je baby pas na de zesde week in een draagzak mee te nemen. De baby kun je dan in de draagzak op je buik dragen. Hoe lang je de draagzak daarna gebruikt, ligt aan jouw eigen voorkeur. Meestal is dit totdat een kindje twee is, omdat het dragen dan te zwaar wordt. Het ligt er maar net aan wanneer jij het te zwaar vindt worden.

Op de rug dragen

Je kunt je baby op je rug dragen wanneer ‘ie tussen de 7 en 13 maanden oud is, rond die tijd kan een baby namelijk zelfstandig zitten. Je kunt een speciale rugdrager kopen, maar je kunt ook de buik draagzak gebruiken. Als je de buikzak gebruikt op de rug, is dit iets beter, je baby zit dan in een natuurlijke houding. je kindje zit op dezelfde wijze op je rug als hij in de draagzak voor je buik hing. Je kindje zit nu met zijn buik tegen jouw rug.

Een rugdrager is een soort rugzak met een frame en een ingebouwd stoeltje om je baby te ondersteunen. Het voordeel is dat je op je rug makkelijker meer gewicht kan dragen.

LEES OOK: Dit is de reden waarom je je baby op je linker heup draagt

Tips ergonomische draagzak

Als je voor een ergonomische draagzak of rugdrager gaat, is het handig om de volgende punten in je achterhoofd te houden.

1. Genoeg zuurstof

Allereerst is het belangrijk dat je er altijd op let dat je baby genoeg zuurstof krijgt en vrij kan ademen.

2. Steun hoofdje

Zorg dat de drager voldoende steun geeft voor de rug en het hoofdje. Een jonge baby kan zijn hoofd namelijk nog niet goed zelfstandig rechtop houden.

3. Ruimte bij de armpjes en beentjes

Laat voldoende ruimte vrij voor de armpjes en beentjes. Deze mogen niet knel komen te zitten.

4. Niet te warm of te koud

Let erop dat je baby het in de zon in een draagzak of -doek snel (te) warm kan krijgen. Houd op koudere dagen juist goed in de gaten dat je baby het niet te koud krijgt.

5. Van tevoren oefenen

Oefen eerst met omdoen, afdoen, openen, sluiten en eventueel knopen zonder je baby. Zo heb je helemaal door hoe de zak werkt voordat je je baby.

6. Baby steps

Maak in het begin niet gelijk lange wandelingen met je baby in de drager. Door rustig op te bouwen went je baby aan de draagzak en kan jij ook wennen aan het lopen met de zak en het gewicht.

7. Goed vast

Zet je baby altijd goed vast met de (schouder)riempjes, zodat hij niet op kan staan, eruit kan vallen of scheef gaat hangen.

8. Bewegingen tijdens het lopen

Let op de bewegingen die je maakt. Je kunt je zo, met je armen vrij ook een stuk vrijer en makkelijker bewegen. Maar je draagt natuurlijk je baby met je mee en dat vraagt om wat extra voorzichtigheid tijdens het wandelen. Wees extra voorzichtig met vooroverbuigen, bukken of leunen.

Voor moeder Marije (27) is de ergonomische draagzak al een onmisbaar item. Ze zou het zelfs meenemen naar een onbewoond eiland..

24baby

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Even je handen vrij: alles wat je moet weten over de ergonomische draagzak voor je baby
Sluiten