De baby 23 jan 2018 Muriel Oonincx

Hoe een baby basisschoolkinderen lessen in empathie geeft (tegen pesten en agressie)

Roots of Empathy is een schoolprogramma, ontwikkeld in Canada om kinderen lessen in empathie bij te brengen. Minder agressie, minder pesten. Meer begrip voor elkaar. De grote leermeester? Een baby! Steeds meer landen implementeren het idee op scholen. Nu Nederland nog.

Grondlegger van Roots of Empathy is Mary Gordon. Zij gelooft dat een baby kinderen kan leren om meelevender te zijn en socialer en emotioneel vaardiger te worden. Door kinderen te leren zich in te leven en mee te leven met de ontwikkeling van een baby neemt agressie en pestgedrag af. Empathie voor de ander neemt toe. Ze leren zich te verplaatsen in de baby, in de diverse emoties die hij laat zien en volgen de ontwikkeling van het minimensje stap voor stap. Ze worden uitgedaagd om die emoties te benoemen, waardoor ze meer leren over gevoelens en gemakkelijker sociale vaardigheden oppakken. Mary Gordon staat hier niet alleen in, maar wordt ondersteund door diverse wetenschappelijke onderzoeken, die aantonen wat de positieve uitwerking is van het Roots of Empathy programma.

Positieve resultaten met de empathie lessen:

  • positieve gedragsverandering op het gebied van delen, elkaar helpen en elkaar betrekken)
  • Een positiever leefklimaat in de klas
  • Afname van agressie (er wordt de helft minder gevochten)
  • Beter begrip op emotioneel en sociaal vlak
  • Toename van begrip wat opvoeden inhoudt
  • Toename van empathie

LEES OOK: Knuffelen met je baby is goed voor zijn DNA.

Hoe werkt het dan met de baby in de klas?

Neem de baby in de Instagrampost hieronder. Kleine Isabella, de jongste leraar die je ooit gaat krijgen, is er helemaal klaar voor. In al haar schattigheid en jongheid ziet ze de wereld als één grote speeltuin waar je al spelenderwijs leert wat het leven nu eigenlijk te brengen heeft.

Een bericht gedeeld door Roots of Empathy (@rootsofempathy) op

Isabella woont vlakbij de school waar ze heengaat. Een school die het Empathie programma heeft omarmd. In een periode van 9 keer komt ze in de klas langs. Isabella is niet bijzonder, kan niks meer dan andere baby’s dan gewoon zichzelf zijn. En dat is precies waar het om gaat. Wat doet Isabella, hoe gaat ze om met haar ouders en wat heeft ze geleerd?

Hoe voelt Isabella zich? Wat denkt ze? Is ze blij of boos dat iets niet lukt?

De ouders van Isabella vertellen wat er allemaal gebeurd is in haar leventje en dit komt elke volgende keer weer terug. Welke babystapjes heeft ze genomen in haar ontwikkeling? Wat eet ze, wat kan ze vastpakken en rolt ze al om of is ze misschien al gaan kruipen? Isabella is vast niet te beroerd om het real life in de klas te laten zien en grijpt maar wat graag met haar kleine handjes naar objecten. Een coach helpt in de klas met uitleg en speelt in op het emotionele en sociale aspect. Hoe voelt Isabella zich, wat denkt ze? Is ze moe? Blij of boos dat iets niet lukt? Door te stimuleren dat de kinderen in de klas erover mee kunnen denken en praten ontstaat een dialoog en begrip. Er wordt de leerlingen tijdens het programma veel geleerd over hechting, liefde, emoties en aandacht. Maar ook dat de ene baby de andere niet is en bijvoorbeeld vaker lacht of juist meer huilt. Zonder oordeel.

En Nederland?

Niet alleen in Canada is het programma een groot succes. Ook in Duitsland, Zwitserland, Ierland, Engeland en Amerika worden lessen uitgerold op scholen. Rest de vraag wanneer Nederland aan de beurt is. Als ik google op Roots of Empathy Nederland zie ik dat de url alvast geclaimd is voor toekomstige activiteiten. Dat biedt perspectief, want persoonlijk kan ik niet wachten tot ook in Nederland lessen in empathie worden aangeboden aan onze kinderen.

Roots of Empathy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoe een baby basisschoolkinderen lessen in empathie geeft (tegen pesten en agressie)
Sluiten