Alles wat je wilt weten over embryodonatie

Voor stellen die niet op een natuurlijke manier zwanger kunnen raken, zijn er verschillende alternatieven en vruchtbaarheidsbehandelingen die er toch voor kunnen zorgen dat ook jullie trotste ouders worden. Maar wat als de standaard alternatieven niet werken? Embryodonatie is een optie en dit is wat je erover moet weten.

Wat is embryodonatie precies?

Embryodonatie is de overdracht van een embryo waarbij de persoon die het bevruchte embryo ontvangt, niet verbonden is met de eicel of spermadonor, aldus Jeff Keenan, van het National Embryo Donation Center. Het is net zoiets als het gebruik van een regulier donoreitje, behalve dat het al is bevrucht en daarna bevroren en ontdooid is.

De gedoneerde embryo’s komen meestal van een ander stel met ingevroren embryo’s die over zijn gebleven na het ondergaan van IVF-behandelingen. Deze families hebben een paar opties: ze kunnen blijven betalen om de embryo’s voor onbepaalde tijd in vloeibare stikstof op te slaan,  de embryo’s worden vernietigd, gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek of er wordt via een kliniek gezocht naar een stel  die graag een baby wil.

Voor wie is embryodonatie een optie?

Voor het doneren van een embryo gelden specifieke voorwaarden. Op de website van Medisch Centrum Kinderwens staat het volgende:

“Ondanks de goede bedoelingen komt niet iedereen in aanmerking voor embryodonatie. Medisch Centrum Kinderwens heeft een protocol ontwikkeld aan de hand waarvan de aanmeldingen worden gescreend. Embryodonateurs dienen in ieder geval aan de volgende criteria te voldoen:

  • u heeft een voltooid gezin
  • u moet lichamelijk en geestelijk gezond zijn
  • er mogen geen erfelijke afwijkingen in uw familie voorkomen
  • u mag niet HIV positief zijn of een andere geslachtziekte hebben
  • u bent bereid om uw persoonsgegevens te laten registreren bij het landelijk donorregister

Voor wie is het ontvangen van een gedoneerde embryo mogelijk?

Embryodonatie kan een goede optie zijn wanneer:

  • Jij en/of je partner onvruchtbaar is
  • Jij en/of je partner een grote kans hebben op het overdragen van genetische afwijkingen of aandoeningen aan jullie toekomstige kindje
  • Jullie hebben meerdere gefaalde IVF-behandelingen hebben gehad
  • Jullie zijn opzoek naar een alternatief voor onvruchtbaarheidsbehandelingen

Waar kan je een traject aangaan?

In Nederland is er maar één kliniek die aan embryodonatie doet, namelijk het Medisch Centrum Kinderwens Leiderdorp. Op de website van het Medisch Centrum vind je meer informatie over het traject en de mogelijkheden en is ook informatie te vinden voor stellen die hun embryo’s zouden willen doneren.

Wat zijn de kosten van een traject?

De medische behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar wanneer je een verwijsbrief hebt. Volgens de wet worden drie pogingen vergoed, dit is wel alleen wanneer de drie IVF/ISCI-pogingen nog niet zijn vergoed. Als dit wel het geval is vind je hier een tarievenlijst.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over embryodonatie
Sluiten