De baby 1 aug 2018 Marleen Staal

Ellis: “Snoeptomaat gaat er nog wel in, want daar zit het woord snoep in”

Ik las het ergens: ‘Als je tijdens de zwangerschap al gevarieerd eet, begint je kind dan al kennis te maken met de diverse smaken die er zijn’. Nou, kleine moeite hoor.  Aardappelen, groente en vlees werden afgewisseld door diverse soorten vis, pasta’s en curry’s. De basis werd gelegd.

Geen potjes, daar ging ik voor

Toen er voeding extra gegeven mocht worden, conform huidig ‘protocol’, zijn we zo rond een maand of 5 begonnen met groente. Géén fruit, maar groente. Want dan werd er niet gewend aan zoete smaken. En ik bereide zelf gestoomde groentes. Geen potjes maar alles vers gemaakt. Daar ging ik voor.

Kinderkookboeken erbij, opzoeken wat mag op welke leeftijd en alles kwam aan bod. Alle fruitsoorten, van appel en mandarijn tot exotische varianten. Diverse soorten groenten, wat paksoi en avocado. Vlees, vis, vegetarisch. Aan diversiteit geen gebrek en ach, we leerden zelf ook weer combinaties kennen waarvan we niet dachten dat het een culinaire optie zou zijn.

En met smaak ging het erin. Potjes hadden we voor ‘nood’, maar die keren dat ze het kreeg, moest ze kokhalzen. Dus met het gevarieerd eten, dat zou wel goed komen. Het volste vertrouwen.

‘Wat is dat groene?’

Ware het niet dat we nu 3 jaar verder zijn en onze dochter het concept eten van een -culinaire ontdekking naar een ‘wat is dat op mijn bord’- moment heeft gemaakt. Ik kook nog steeds vers, stop er veel liefde in en bij het opscheppen zijn nu de meeste gehoorde termen: ‘lus ik niet’, ‘ik heb geen honger’, ‘wat is dat groene?´..

Vlees, jum! Aardappeltjes? Hap slik weg. Maar ik denk dat haar o zo gevoede smaakpapillen ineens ‘smaken-moe’ zijn geworden.  Ik denk dat ze zich afvragen of het niet wat beperkter kan. Bijvoorbeeld gewoon volgens de kinderschijf van 5; pasta, pizza, pannenkoeken, patat, poffertjes. Ik geloof dat prei, paprika, peultjes en peen die schijf niet gehaald hebben.

Bij fruit is het: doe maar een appel. Een kiwi is groen, meloen is ‘blergh’. Tomaat gaat er nog wel in, maar dan wel de snoéptomaat variant. Want daar zit het woord snoep in.

Ach

En ik? Ach, ik moet er wel om lachen. Ze eet tenminste, een appel is ook fruit en als ik een spaghettisaus vol prop met verstopte groentes, lang leve de blender, ben ik tevreden. Ze is gezond, groeit en is blij. Het zal wel goed komen. De verscheidenheid aan voeding die ze de eerste periode van haar leven heeft gehad, zal vast later zijn ‘exotische’ vruchten afwerpen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ellis: “Snoeptomaat gaat er nog wel in, want daar zit het woord snoep in”
Sluiten