Ellis: “Met haar ene hand wrijft ze over haar buik. In haar andere hand een sigaret”

“Ik heb de zomer in mijn bol, alle terrassen zijn weer vol.” Fluitend zit ik op de fiets. Een kindje voorop en een kindje achterop. Even een blokje om met het mooie weer. En inderdaad, de terrassen zitten bomvol. Ik zie mensen genieten van een drankje en mijn blik beweegt zich over het terras.

Ik zie een hoogzwangere vrouw en denk direct; ´Pfff, pittig met dit warme weer´. Met haar ene hand wrijft ze over haar mooie dikke buik. En haar andere hand brengt ze naar haar mond. Om een trekje van een sigaret te nemen.

Voor de ‘gezelligheid’

Ik ben eigenlijk direct verward. Roken? Tijdens de zwangerschap? Waarom? Hoe? Ik snap het niet. Gewoon niet. Nou ja, roken snap ik wel. Zelf heb ik het jaren gedaan. Stiekem was het soms heerlijk. ´S morgens bij een kopje koffie, ´s avonds na het eten. Bij een borrel of gewoon voor ‘de gezelligheid’.

Maar toen we een kinderwens hadden, wilde ik niet meer roken. Het stoppen ging daardoor gek genoeg heel snel terwijl stoppen echt niet makkelijk is. Alleen ik wílde ook echt niet meer roken.

Onprettig

In mijn omgeving waren al veel baby´s geboren en ik voelde me al onprettig als ik eraan dacht dat ik een baby op schoot had met een sigarettenwalm om mij heen. Die 2 gaan in mijn beleving niet samen. Mijn nicotine vingers over een babyhoofdje aaien. Bah! Ik vond het maar niks.

Dus om dan een zwangere vrouw met een sigaret te zien, dat doet me nog al wat. Ik kan dan niet zo goed snappen dat die sigaretten niet even voor 9 maanden aan de kant kunnen worden gelegd. Om éven niet te roken. Het is natuurlijk niet goed voor je baby. Dat is het al niet goed voor jezelf en ook zeker niet voor de omgeving om je heen.

Maar een kleine kwetsbare baby, die afhankelijk is van wat jij hem of haar als moeder meegeeft tijdens de zwangerschap. Rook! Rook, wat hartstikke giftig is. Wat zoveel schade toe kan brengen.

Zal hij het moeilijk hebben?

Ik werd een beetje verdrietig van. Die arme onschuldige baby. Wat zal hij het moeilijk hebben. Zal de baby snakken naar lucht? Zal hij stil gaan liggen, om maar zo min mogelijk te bewegen. Geen inspanning zodat hij het niet nog benauwder krijgt?

Ik weet het niet, ik vraag het me allemaal in gedachten af. Wat gebeurd er na ieder trekje met het kleine baby´tje in de buik? En ik denk maar ‘dat de mama niet weet wat ze doet’ of aanricht. Dat ze het niet beseft. Dat wil ik graag geloven, want anders zou ze het toch niet doen?

Ik fiets naar huis. Eigenlijk een beetje bedrukt. Ik fluit iets minder hard dan zonet, terwijl de zon toch echt nog schijnt en de terrassen nog steeds vol zitten.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ellis: “Met haar ene hand wrijft ze over haar buik. In haar andere hand een sigaret”
Sluiten