Ellis: ‘Ik kon niet zonder schuldgevoel naar de supermarkt’

Bij de kapper. Even een moment voor mezelf. Kinderen thuis bij papa. En ik. Ik nam het er even van. Schort om, beetje in een boekje bladeren en in alle rust een warm kopje koffie drinken. Het uurtje bij de kapper voelde als een spa. Maar om bij dat gevoel te komen. Dat heeft wel even geduurd.

Ik kan me de eerste keer alleen op pad na de geboorte van ons eerste kind nog goed herinneren. Ga er maar even uit zei mijn man. Ga jij die paar boodschapjes maar even halen. Eigenlijk wilde ik het niet, maar wist ook dat het er toch een keer van moest komen. Er alleen uit gaan. Zonder kind. En van uitstel komt afstel. Dus, hup naar de supermarkt.

Bizar

Wat was het een bizar rondje. Ineens was ik helemaal alleen. Ik voelde me heel gek. Onrustig, en niet compleet. Met een verhoogde hardslag deed ik een snel rondje en koos voor de kassa met de kortste rij. Waar het allemaal tegenliep. Dus voor mijn gevoel alsnog het laatste uit de winkel. Ik wilde weer naar huis! Thuis was natuurlijk alles prima in orde. Dat gaf toch wel rust. En gaandeweg ging ik steeds vaker even alleen op pad. Met schuldgevoel, dat wel. ‘’Loop ik hier en ik zorg niet eens voor mijn kind’’. Ik deed dan ook de noodzakelijke uitstapjes alleen. Dus de supermarkt, tanken, tandarts, werken. Niet de leuke ‘eigen ik’-dingen.

LEES OOK: Hiermee help je die pas bevallen vriendin écht

Ik moest er enorm aan wennen. Dat ik ook weer gewoon zelf iemand ben. Die dingen zonder kinderen doet. Die ook een leven heeft naast de werkende moeder zijn. Dat er ook nog zo iets bestaat als de vrouw van. De vriendin. De teamgenoot.

Kiezen voor mezelf

Maar nu, nu kan ik het wel. Heerlijk, de woensdagavond training van de handbal. En op zondag een wedstrijd. Een uurtje bij de kapper. Met een vriendin lunchen op het terras. Uit eten met mijn man. Die workshop volgen waar ik naar uit keek. Ik kan wel een middag, hele dag of zelfs een weekend weg. Ik maak mijn keuzes met beleid. Ik hoef niet overal bij te zijn. Maar ik kan ze wel weer zonder schuldgevoel maken. Ik durf weer voor mezelf te kiezen.

En ik merk aan mezelf, dat ik daar weer nieuwe energie van krijg. Meer kan verdragen. Ik weer ik ben. Dit komt allemaal ten goede van mijn gezin. Die me-time, die neem ik nu graag!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ellis: ‘Ik kon niet zonder schuldgevoel naar de supermarkt’
Sluiten