Vrouwen stellen kinderwens steeds vaker uit door eicel in te laten vriezen

Steeds meer vrouwen laten hun eicellen invriezen, zodat ze op latere leeftijd moeder kunnen worden. Iets waar niet iedereen blij mee is.

Ook het invriezen van eicellen voor een latere zwangerschap neemt toe. Artsen en gynaecologen maken zich zorgen, gezien de kans op falen en complicaties.

Vrouwen stellen hun kinderwens uit

Eerder maakte het CBS bekend dat vrouwen steeds later kinderen krijgen. De gemiddelde leeftijd van vrouwen die voor het eerst moeder worden, is vorig jaar gestegen naar 29,8. In 1970 was de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kindje kregen nog 24 jaar. Ook het aantal vrouwen dat na hun 35ste nog kinderen krijgen neemt toe.

Oudere vrouw hoger risico op complicaties

De vrouwen die vaak later pas moeder worden willen eerst carrière maken voordat ze zwanger worden. Wat begrijpelijk is. Maar dat er zorgen zijn door artsen en gynaecologen, is terecht. Een oudere vrouw heeft namelijk een hoger risico op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Denk aan een hoge bloeddruk, diabetes en een hogere kans op een miskraam. Ook heeft een kind met een oudere moeder meer kans op afwijkingen, een vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht. Al in 1991 trokken gynaecologen aan de bel met de slagzin ‘een slimme meid krijgt haar kind op tijd’.

Eicellen invriezen

Vrouwen die hun eicellen laten invriezen hebben niet langer de noodzaak om snel kinderen op de wereld te zetten. Gynaecoloog Jesper Smeenk van het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant zegt tegen RTL nieuws dat het geen slim idee is. ‘Vrouwen denken: straks kan het ook nog. Maar vanuit medisch oogpunt is kinderen krijgen op latere leeftijd niet aan te raden’, aldus Smeenk.

Stel het niet uit

Gynaecoloog Sandra Tanahatoe van UMC Utrecht zegt tegen de Volkskrant dat ze een bewustwordingscampagne vanuit de overheid en de beroepsgroep zelf nodig vindt. ‘Verkeer je in goede omstandigheden om kinderen te krijgen, stel het dan niet uit’, is haar advies aan koppels. ‘Er is altijd wel een reden om te wachten.’

RTL NieuwsVolkskrant

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Vrouwen stellen kinderwens steeds vaker uit door eicel in te laten vriezen
Sluiten