De baby 25 okt 2018 Redactie

EHBO bij kinderen: de meest voorkomende ongelukjes

Een ongeluk zit in een klein hoekje vooral als je kind door het huis rent. Voor je het weet heeft hij een gat in z’n knie of erger. Een snelle en goede behandeling kan een hoop ellende voorkomen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je EHBO bij kinderen toepast.

EHBO bij kinderen

EHBO bij kinderen is anders dan die voor volwassenen. Een kind kan niet goed uitleggen wat er aan de hand is of waar het pijn doet. Ook is de behandeling anders dan bij volwassenen. Het is in ieder geval belangrijk om een goede EHBO-doos in huis te hebben. In ieder geval moeten er pleisters, verbandjes, gaasjes, ontsmettingdoekjes, een pincet en verbandschaar in zitten. Desinfecteermiddel, zoals Betadine of Sterilon mag ook niet ontbreken.

Dit zijn de meest voorkomende ongelukjes van kinderen die in en om het huis gebeuren. En dit kun je, volgens EHBO bij kinderen, eraan doen.

Bewusteloosheid

Het kan zijn dat je kindje op z’n hoofd valt en bewusteloos raakt. Het is belangrijk om dan te kijken of je kind op een veilige plek ligt. Probeer voorzichtig aan een schouder te schudden en praat tegen de kleine om te zien of hij of zij reageert. Bel ondertussen het alarmnummer, of vraag aan iemand in de buurt om dit te doen.

Bij een kindje dat bewusteloos is geraakt kan de tong in de keel zakken. Dit moet je voorkomen. Draai daarom het kindje voorzichtig op de rug en leg vervolgens het hoofdje op zij en achterover, met de mond naar de grond gericht. Mocht je kindje overgeven, dan kan dit veilig weglopen. Je kunt het kleintje ook in de stabiele zijligging leggen, dit leer je tijdens een cursus EHBO bij kinderen.

Splinter

Een middagje naar de speeltuin met je kind kan resulteren in een kleintje met splinters in zijn vingertje.

Wanneer dit zo is, maak je eerst het gebied rond de splinter schoon. Dan haal je hem er met een pincet of speld uit. Krijg je hem niet te pakken, laat de splinter dan gewoon even zitten, vaak duwt het lichaam de splinter er na een tijdje vanzelf uit. Een glasscherf is lastiger. Ga hiermee naar de huisarts.

Verslikken

Kinderen stoppen van alles in hun mond. Daarbij verslikken ze zich nogal eens tijdens het eten van een snoepje of ze stoppen een knikker in hun mond. Wat doe je als je kind zich verslikt?

Hoest je kleintje? Dat is een goed teken! Grote kans dat het dan vanzelf goed gaat. Hoesten maakt namelijk hetgeen waar je kindje zich in verslikt heeft weer los. Laat je kleintje dus even goed hoesten.

Wordt het toch erger? Probeer niet met je vinger het ding uit de keel te halen, de kans bestaat dat je het alleen nog maar verder duwt. Leg je kind over je knie of houd hem aan een been ondersteboven. Ondersteun met je andere hand de borstkas. Geef vervolgens een ferme klap tussen de schouderbladen. Herhaal dit totdat je het voorwerp eruit ziet schieten. Ook kun je de Heimlich-greep toepassen, maar deze kun je beter eerst geoefend hebben op een cursus EHBO bij kinderen. Laat je kleintje altijd even nakijken bij de huisarts.

Bij een baby werkt het het iets anders. Leg je kindje met z’n buik op je arm, zorg dat het hoofdje goed ‘vast’ is en geef dan de klappen tussen de schouderbladen. De Heimlich-greep mag je niet toepassen bij kinderen jonger dan 1 jaar.

Tip! Weten wat je precies moet doen? Lees ons artikel verslikken en stikken, wat te doen?

Huidwond

Wonden zijn er in verschillende soorten en maten. Heeft je kind een schaafwond? Zorg dan dat je het goed schoonmaakt met lauw water en een ontsmettingsmiddel. Op die manier zorg je ervoor dat er geen infecties kunnen ontstaan. Het beste is daarna om de schaafwond te laten drogen aan de lucht.

Bij een snijwond zorg je ook dat de wond schoon is, dep hem daarna droog en ontsmet het. Doe er vervolgens een pleister op. Als de wond diep en groot is, ga dan naar de huisarts, zodat deze de wond kan hechten. Stelp ondertussen het bloed door de snijwond dicht te drukken met een gaasje.

Wanneer je kind gebeten is en daardoor een wond heeft, is het slim om langs de huisarts te gaan. Dit in verband met een infectie die je kleintje zou kunnen oplopen.

Brandwond

Verbrandt je kind zich aan een hete pan of kokend water? Houd dan de verbrande plek minstens tien minuten onder de lauw water kraan. Of zet hem of haar meteen helemaal onder de douche. Laat het water rustig over de wond stromen. Gebruik nooit ijskoud water, dat beschadigt de huid alleen nog maar meer.

Volgens de nieuwe richtlijnen van De Nederlandse Brandwonden Stichting is het belangrijk om zo snel mogelijk de kleding en luier van je kindje te verwijderen. Is het een ernstige brandwond? Dek hem dan af met steriel gaas, plastic huishoudfolie of een schone vochtige doek en ga naar het ziekenhuis voor verdere behandeling. Smeer nooit iets op de brandwond.

Botbreuk en kneuzing

Het verschil tussen een kneuzing en een botbreuk is niet altijd even duidelijk. Bij een botbreuk heeft je kind erge pijn, zwelt het meteen op en staat het lichaamsdeel vaak in een andere stand dan normaal. Ga direct naar het ziekenhuis of bel de ambulance.

Een kneuzing herken je aan een zwelling. Ook kan er een bloeduitstorting ontstaan. Leg bij een kneuzing het lichaamsdeel hoger dan de rest van het lichaam en laat de zwelling slinken door te koelen. Neem bijvoorbeeld een doek met ijsklontjes erin, een cold pack of lauw stromend water en hou dit minimaal 10 minuten op de plek van de kneuzing.

Voorwerp in neus of oor

Je kind zal te pas en te onpas dingen in zijn neus of oor stoppen. Zit er iets in zijn neus? Houd dan het ene neusgat dicht en laat hem snuiten. Komt het voorwerp er niet uit, laat het dan door de huiarts doen. Ga niet zelf zitten peuteren. Als je kind iets in zijn oor heeft gestopt, moet je zeker even langs de huisarts gaan.

Hersenschudding

Je kindje heeft een klap op zijn hoofd gehad en heeft daarna misschien last van hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, sufheid en verwardheid. Grote kans dat hij of zij dan last heeft van een hersenschudding.

Bij een hersenschudding is het belangrijk om te controleren of je kind zijn nek beschadigd heeft. Als dit zo is bel dan met 112. Ook als je kind buiten bewustzijn is, is het slim om het alarmnummer te bellen. Heeft je kind geen schade aan z’n nek, neem dan contact op met de huisarts. Hou je kind goed in de gaten en kijk elk uur (ook ’s nachts) even hoe het gaat.

Vergiftiging

Ondanks de schoonmaakmiddelen met beveiligde dop en medicijnen die achter slot en grendel staan, wil het toch weleens gebeuren dat je kind erbij geweest is. Wanneer je kind giftige spullen heeft gegeten of gedronken zijn er verschillende symptomen. Het kan zijn dat je kleintje blaren op de lippen krijgt, gaat overgeven of heftige buikpijn heeft.

Wat moet je doen als je kind giftige stoffen heeft binnen gekregen? Zorg dat je direct contact zoekt met de huisarts of het noodnummer. De mensen aan de andere kant van de lijn vertellen je wat je het beste kunt doen. Dit is namelijk afhankelijk van het middel dat je kind heeft ingenomen. Sommige stoffen zijn bijtend en kunnen een tweede wond maken als het weer omhoog komt. Heeft je kleintje een chemische stof op de huid gekregen, dan is het belangrijk om het direct te spoelen met lauw stromend water.

Om te zorgen dat je je kleintje op de juiste manier helpt is het belangrijk om de volgende gegevens bij de hand te hebben terwijl je 112 belt:

  • Naam en verpakking van het product
  • Hoeveel je kind binnen heeft gekregen
  • Rond welke tijd het ongeveer gebeurde.

In het algemeen is het erg belangrijk dat jij als ouder in alle gevallen rustig blijft. Zo kun je je kleintje het beste helpen. Daarnaast is het verstandig om een cursus EHBO bij kinderen en baby’s te volgen, zodat je precies weet hoe je moet handelen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
EHBO bij kinderen: de meest voorkomende ongelukjes
Sluiten