Onderzoek: Dit effect heeft stress tijdens de zwangerschap op de foetus

We hebben er zo nu en dan allemaal last van: stress. Maar stress tijdens de zwangerschap kun je het liefst zoveel mogelijk proberen te vermijden. Uit onderzoek blijkt dat het ook effect heeft op de groei van de baby in je buik.

Onderzoekers van de Universiteit van Zurich onderzochten het verband tussen stress tijdens de zwangerschap en het gezondheidseffect op de baby. Wat blijkt? Een reeks effecten kan het metabolisme van de placenta veranderen. Dit kan invloed hebben op de ontwikkeling van de baby.

Dit gebeurt er als je stress hebt tijdens de zwangerschap

Als je gestrest bent maakt je lichaam bepaalde hormonen aan om dit gevoel tegen te gaan. Zo wordt er corticotropine vrijgemaakt. Dit heeft als gevolg dat er ook een toename is van het hormoon cortisol. Wanneer je stress hebt tijdens de zwangerschap, zet je lichaam hetzelfde proces in werking. De placenta kan het hormoon corticotropine ook opnemen en daarom het metabolisme van je baby aantasten. Het zorgt ervoor dat de baby sneller groeit. Dit kan aan de ene kant goed zijn omdat het de kans op overleving bij vroeggeboorte vergroot. Maar de snelle groeiontwikkeling kan er ook voor zorgen dat de organen van de baby zich niet volledig ontwikkelen.

LEES OOK: De Babymoon: zo ga je zwanger ontspannen op vakantie

Effect van incidentele stress

Maar wat als je nu af en toe een heel klein beetje stress ervaart? Ook daar deden de wetenschappers onderzoek naar. Hiervoor onderzochten ze 34 gezonde zwangere vrouwen. Om te zien of de placenta ook stresshormonen bevatte, werd bij de moeders het cortisol level in speeksel gemeten en vergeleken met het corticotropine level in het vruchtwater.

Wat bleek? Er was geen link tussen de twee te leggen. Onderzoeker Ulrike Ehlert: ‘De baby blijft tijdens korte, acute stressmomenten bij de moeder overduidelijk beschermt tegen de negatieve effecten.’ Dat scheelt dus iets. Mocht je zwanger zijn, dan is het toch het beste om stress zoveel mogelijk te vermijden!

Oei, stress tijdens de zwangerschap kan nog meer effecten hebben op je baby. Het heeft allemaal te maken met het DNA van je baby.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons op Facebook om helemaal op de hoogte te blijven!

Eureka Alert

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Dit effect heeft stress tijdens de zwangerschap op de foetus
Sluiten